{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


U Mostaru se osniva Akademija za znanost i umjetnost, Mašić smatra da je to uvod u treći entitet

6.3.2014. u 16:30
258
216
U Mostaru se osniva Akademija za znanost i umjetnost, Mašić smatra da je to uvod u treći entitet
258
Vlada Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) je na današnjoj sjednici dala saglasnost na osnivanje Akademije za znanost i umjetnost u Mostaru.
Na prijedlog Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta, a na temelju Zakona o Akademiji za znanost i umjetnost u HNK-u, donesena je Odluka o davanju saglasnosti na Odluku o osnivanju Akademije za znanost i umjetnost u Mostaru, navodi se u saopćenju Vlade HNK-a.

Po donošenju ove odluke reagirao je ministar obrazovanja i nauke FBiH Damir Mašić, koji je u razgovoru za Klix.ba kazao da je osnivanje ove akademije upitno sa više aspekta.

"Meni je ovo više nego indikativan pokazatelj, dokaz i smjer u kojem pravcu neki žele ići. Da li to znači da svaki od kantona treba osnovati svoju akademiju? Da li to znači da HNK poništava i ne priznaje rad Akademije nauka i umjetnosti BiH koja je lex specialis osnovana u bivšoj Socijalističkoj Republici BiH? U postdaytonskoj BiH taj zakon nikada nije promijenjen, što znači da je ANU BiH po svim parametrima apsolutno legalno uspostavljena i kao takva i funkcioniše'', rekao je Mašić, te dodao:

"Ne znam šta znači ovaj potez Vlade HNK-a. Da li to znači da svaki univerzitet treba osnovati svoju akademiju i dokle će taj proces ići?", pita se Mašić, te dodaje da je posebno iritantno da kanton, koji ne izmiruje obaveze prema dva javna univerziteta, daje sebi za pravo i luksuz da osniva akademiju, "a nema ni za kifle".

"To su strašne stvari!", naglašava ministar obrazovanja i nauke FBiH i priznaje da je šokiran donošenjem ove odluke koja je, prema njegovom mišljenju, nakon osnivanja HNS-a, uvod u stvaranje trećeg entiteta.

"Da li osnivanje ove akademije predstavlja preteću onoga što godinama najavljuju zvaničnici HDZ-a? S obzirom da su ministri dvije političke partije glasali za tu saglasnost (HDZ i SDA), postavlja se pitanje da li je to zvanična politika SDA? Javnosti treba dati odgovor zašto je neko pristao na ovo", ističe Mašić.

Ministar obrazovanja i nauke FBiH se nada da ova odluka neće proći na Skupštini HNK-a.

"Ja se iskreno nadam da će unutar Skupštine HNK-a biti dovoljno snage, razuma, pameti i patriotskog opredijeljena, te da će ova saglasnost biti oborena na Skupštini HNK-a, jer je ovo direktno poigravanje sa teritorijalnim integritetom i suverentiteom BiH, ovaj put samo unutar Federacije BiH", naglašava naš sagovornik.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: