BiH
258

U Mostaru se osniva Akademija za znanost i umjetnost, Mašić smatra da je to uvod u treći entitet

Piše: A. Dž.
Vlada HNK
Vlada HNK
Vlada Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) je na današnjoj sjednici dala saglasnost na osnivanje Akademije za znanost i umjetnost u Mostaru.
Na prijedlog Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta, a na temelju Zakona o Akademiji za znanost i umjetnost u HNK-u, donesena je Odluka o davanju saglasnosti na Odluku o osnivanju Akademije za znanost i umjetnost u Mostaru, navodi se u saopćenju Vlade HNK-a.

Po donošenju ove odluke reagirao je ministar obrazovanja i nauke FBiH Damir Mašić, koji je u razgovoru za Klix.ba kazao da je osnivanje ove akademije upitno sa više aspekta.

"Meni je ovo više nego indikativan pokazatelj, dokaz i smjer u kojem pravcu neki žele ići. Da li to znači da svaki od kantona treba osnovati svoju akademiju? Da li to znači da HNK poništava i ne priznaje rad Akademije nauka i umjetnosti BiH koja je lex specialis osnovana u bivšoj Socijalističkoj Republici BiH? U postdaytonskoj BiH taj zakon nikada nije promijenjen, što znači da je ANU BiH po svim parametrima apsolutno legalno uspostavljena i kao takva i funkcioniše'', rekao je Mašić, te dodao:

"Ne znam šta znači ovaj potez Vlade HNK-a. Da li to znači da svaki univerzitet treba osnovati svoju akademiju i dokle će taj proces ići?", pita se Mašić, te dodaje da je posebno iritantno da kanton, koji ne izmiruje obaveze prema dva javna univerziteta, daje sebi za pravo i luksuz da osniva akademiju, "a nema ni za kifle".

"To su strašne stvari!", naglašava ministar obrazovanja i nauke FBiH i priznaje da je šokiran donošenjem ove odluke koja je, prema njegovom mišljenju, nakon osnivanja HNS-a, uvod u stvaranje trećeg entiteta.

"Da li osnivanje ove akademije predstavlja preteću onoga što godinama najavljuju zvaničnici HDZ-a? S obzirom da su ministri dvije političke partije glasali za tu saglasnost (HDZ i SDA), postavlja se pitanje da li je to zvanična politika SDA? Javnosti treba dati odgovor zašto je neko pristao na ovo", ističe Mašić.

Ministar obrazovanja i nauke FBiH se nada da ova odluka neće proći na Skupštini HNK-a.

"Ja se iskreno nadam da će unutar Skupštine HNK-a biti dovoljno snage, razuma, pameti i patriotskog opredijeljena, te da će ova saglasnost biti oborena na Skupštini HNK-a, jer je ovo direktno poigravanje sa teritorijalnim integritetom i suverentiteom BiH, ovaj put samo unutar Federacije BiH", naglašava naš sagovornik.