|

Uprkos velikoj hladnoći krenuo prvi maraton Bihać - Tomašica

Uprkos velikoj hladnoći krenuo prvi maraton Bihać - Tomašica
22
A
Anadolija
10.12.2013. u 08:33
18
komentara
22

dijeljenja
Učesnici "Prvog trkačkog maratona Bihać - Tomašica" krenuli su jutros u četiri sata sa Gradskog trga u Bihaću, na sjeverozapadu Bosne i Hercegovine, prema Tomašici kod Prijedora, lokalitetu jedne od najvećih masovnih grobnica otkrivenih u regiji nakon Drugog svjetskog rata.


Oko 80 učesnika, uglavnom mladih, jednodnevni će maraton ukupne dužine 120 kilometara preći etapno, na štafetni način, podijeljeni u šest trkačkih grupa.

Na kraju utrke, u popodnevnim satima, učesnici maratona stići će u Tomašicu, gdje će uz ostale građane BiH odati počast žrtvama pronađenim u toj masovnoj grobnici.Suorganizator maratona je Savez logoraša u Bosni i Hercegovini, a maraton je organizovan u okviru aktivnosti koje se danas u BiH održavaju u povodu Međunarodnog Dana ljudskih prava. 

Kako je saopšteno iz Saveza logoraša u BiH, na ovaj način željeli su  skrenuti pažnju na izuzetno loš položaj logoraša, odnosno "grubo i kontinuirano kršenje osnovnih ljudskih prava žrtava torture u Bosni i Hercegovini još od 1992. godine pa do danas", a koje je posljedica nepostojanja zakona o pravima žrtava torture u BiH.Ekshumacije na lokalitetu masovne grobniceTomašica počele su prije tri mjeseca, i do sada je iz vjerovatno najveće masovne grobnice na području BiH ekshumirano najmanje 460 posmrtnih ostataka prijedorskih Bošnjaka i Hrvata. Predpostavlja se da se u ovoj grobnici nalaze tijela blizu 1.000 Prijedorčana ubijenih na području te opštine u maju 1992. godine.
Prijavi grešku


Komentari (18)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...