BiH
0

Maratonci iz Bihaća odali počast žrtvama u Tomašici

Anadolija
Učesnici  "Prvog trkačkog maratona Bihać - Tomašica", koji su jutros rano krenuli iz Bihaća, u popodnevnim satima su stigli na lokalitet masovne grobnice Tomašica kod Prijedora.
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija

Više od stotinu učesnika maratona i građana Prijedora obišli su lokaciju jedne od najvećih masovnih grobnica otkrivenih u regiji nakon Drugog svjetskog rata, gdje su u povodu Međunarodnog dana ljudskih prava odali počast žrtvama ubijenim na tom području 1992. godine. 

Učesnici maratona su nakon cjelodnevne trke od Bihaća do Tomašice, zajedno sa članovima porodica ubijenih, logorašima i općinskim dužnosnicima Bihaća posjetili lokaciju na kojoj je dosad pronađeno i ekshumirano 430 posmertnih ostataka žrtava ubijenih početkom rata u BiH.

Učesnike maratona i ostale posjetioce dočekao je šef područnog odjela Instituta za traženje nestalih osoba BiH dr. Mujo Begić koji je izrazio zadovoljstvo današnjom posjetom budući da, kako je rekao, zbog samog datuma i povoda njenog održavanja, ona ima poseban značaj. 

Foto: Anadolija
Foto: Anadolija

Govoreći o radovima na ekshumaciji posmrtnih ostataka žrtava iz masovne grobnice Tomašica, Begić je naglasio važnost svake vrste podrške, rekavši kako je današnja posjeta "dokaz da nismo sami".  Prema njegovim riječima, do sada je na tom lokalitetu pronađeno i ekshumirano 430 žrtava, a radovi na traganju za posmrtnim ostacima stradalih, za koje se pretpostavlja da su zakopani u masovnoj grobnici na ovom lokalitetu, su nastavljeni. 

Begić je kazao kako je, prema saznanjima Instituta za traženje nestalih BiH, najmlađa žertva za kojom se traga u masovnoj grobnici Tomašica jedna 18-mjesečna beba. 

Stotinjak učesnika "Prvog trkačkog maratona Bihać - Tomašica" krenuli su jutros u četiri sata sa Gradskog trga u Bihaću, na sjeverozapadu Bosne i Hercegovine, prema Tomašici. Jednodnevni će maraton dužine 120 kilometara prešli su etapno, na štafetni način, podijeljeni u šest trkačkih grupa.

Suorganizator maratona je Savez logoraša u Bosni i Hercegovini, a maraton je organizovan u okviru aktivnosti koje se danas u BiH održavaju u povodu Međunarodnog Dana ljudskih prava. 

Foto: Anadolija
Foto: Anadolija

Kako je saopšteno iz Saveza logoraša u BiH, na ovaj način željeli su  skrenuti pažnju na izuzetno loš položaj logoraša, odnosno "grubo i kontinuirano kršenje osnovnih ljudskih prava žrtava torture u Bosni i Hercegovini još od 1992. godine pa do danas", a koje je posljedica nepostojanja zakona o pravima žrtava torture u BiH.

Ekshumacije na lokalitetu masovne grobniceTomašica počele su prije tri mjeseca, a pretpostavlja se da se u ovoj grobnici nalaze tijela blizu 1.000 Prijedorčana ubijenih na području te opštine u maju 1992. godine.