BiH
22

Policajci i sportisti trče maraton iz Bihaća do Tomašice

FENA
Tomašica
Tomašica
Oko 90 učesnika prvog trkačkog maratona Bihać - Tomašica kod Prijedora, koji će na put ukupne dužine 120 kilometara, krenuti sutra ujutro u 4 sata sa Gradskog trga, okupilo se večeras u Bihaću.

U maratonu učestvuju pripadnici svih policijskih agencija u BiH, te sportisti iz Unsko-sanskog kantona (USK). Trčat će etapno na štafetni način, podijeljeni u šest grupa, a cijelim putem će ih pratiti vozilo hitne pomoći i policija.

Maraton se organizira povodom obilježavanja Međunarodnog dana ljudskih prava. Organizatori su Sudska policija USK-a i klubovi borilačkih sportova "Favorit BH" i "Zino" iz Bihaća, a suorganizatori Savez logoraša u Bosni i Hercegovini (BiH) i Općina Bihać.

"Već godinama trčimo maraton Bihać-Srebrenica, pa smo došli na ideju da povodom Dana ljudskih prava organiziramo jedan i do Tomašice, kako bi se obilježilo to jedno od najvećih stratišta u historiji Evrope i na taj način skrenula pažnja na zločine počinjene u ratu u BiH", kazao je Zlatko Fajković iz "Favorita BH", inače jedan od inicijatora maratona.

Načelnik Općine Bihać Emdžad Galijašević, koja je pokrovitelj maratona, obraćajući se učesnicima istakao je da kreću iz grada, koji ima na desetine sličnih stratišta iz proteklog rata, ali da je Tomašica do sada najveće u BiH.

"Bio bih sretan da ovo postane tradicija i da iduće godine bude između 500 i 600 učesnika", istakao je Galijašević.

Predsjednik saveza logoraša u BiH Jasmin Mešković čestitao je učesnicima i kazao da čine "veliku stvar".

"Logoraši su doživjeli najveće torture i zločine, ali i dalje zastupamo suživot i toleranciju građana BiH. U našoj zemlji ima 657 logora i oko 200.000 logoraša. Tokom rata ubijeno je 30.000, a oko 25.000 osoba je silovano", istakao je Mešković. U nastavku je dodao da će logoraši učiniti sve kako se zločini, koji su se desili u BiH nikad ne ponove, ali i ne zaborave. Jedan od načina, prema njegovim riječima, upravo je i sutrašnji maraton.

Dolazak učesnika maratona na lokalitet masovne grobnice Tomašica kod Prijedora predviđen je sutra u 15 i 30 sati, gdje će ih dočekati predstavnici nevladinih organizacija i građani, pa će zajedno odati počast žrtvama.