BiH
0

Uprkos svim mjerama, trgovina ljudima u BiH opstaje

Piše: J. H.
Foto: D. S./Klix.ba
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Ministarstvo sigurnosti BiH promovisalo je danas tri strateška projekta čiju je realizaciju pomogla Vlada Velike Britanije. Kako su kazali učesnici, uprkos svim instrumentima i projektima, trgovina ljudima još uvijek opstaje u BiH.

Riječ je o projektima koji su rezultirali izradom nove Strategije za brobu protiv trgovine ljudima u našoj zemlji, uspostavom baze podataka koja sadrži sve ugovore i međunarodne obavezujuće instrumente o saradnji policijskih tijela te novog sistema za praćenje implementacije strateškog plana resornog ministarstva.

"Postignuti rezultati su značajno doprinijeli jačanju Ministarstva sigurnosti BiH, a svi će za krajnji rezultat imati pravovremeno i potpuno ispunjavanje mnogobrojnih međunarodnih obaveza BiH i jačanje njene kredibilnosti u izgradnji ovog dijela Evrope kao prostora sigurnosti stabilnosti", kazao je Radončić.

Navedeni projekti, dodali su, ne bi mogli biti realizirani bez pomoći Vlade Velike Britanije, kako stručne tako i finansijske.

Samir Rizvo, pomoćnik ministra sigurnosti, kaže da trgovina ljudima uprkos svim mjerama još uvijek opstaje u našoj zemlji.

Kako je kazao ambasador Velike Britanije Nigel Casey, ovi i slični projekti u kojima učestvuje njegova zemlja pomažu BiH na evropskom putu.

"Radujemo se nastavku saradnje u budućnosti zbog uzajamne dobrobiti. Saradnja policija i borba protiv trgovine ljudima su zajednički izazovi za BiH i za Veliku Britaniju, Evropu i svijet", kazao je Casey.

Eldan Mujanović, konsultant na projektu jačanja sistema monitoringa i implementacije na području međunarodne policijske saradnje, dodao je da ovakvi projekti doprinose napretku i putu BiH ka članstvu u EU.