Fening gore-dole
98

Uprkos razlikama u cijeni svi taksisti u Sarajevu rade jednako, na cestama uskoro i Žuti taxi

D. Be.
Foto: N. G./Klix.ba
Foto: N. G./Klix.ba
Nakon što su prošlog mjeseca Sarajevo taxi i Crveni taxi povećali cijene usluga prijevoza putnika, rukovodioci ovih kompanija kazali su nam da nisu zabilježili smanjenje obima posla. S druge strane privatne kompanije koje su zadržale niže cijene nisu zabilježile povećanje obima posla.

Predsjednik Udruženja Sarajevo taxi Enver Suljagić za Klix.ba je kazao da su povećali startnu i cijenu pređenog kilometra na zahtjev putnika.

"Mi smo ovo uradili na zahtjev klijenata. Čak se povećao broj vožnji. Stranke su zadovoljne, a i lakše je dobiti slobodno vozilo. Sve je pozitivno", rekao je Suljagić.

On je dodao da je Sarajevo taxi počeo raditi anketu s putnicima o visini cijene i kvalitetu usluge, a svaka tri mjeseca će praviti presjek stanja na osnovu dobijenih odgovora.

Jasmin Erović, vlasnik kompanije Crveni taxi koja je slijedila potez kolega iz Sarajevo taxija u vezi s poskupljenjem usluga, kazao je da je sve kao i prije mjesec uprkos nešto višim cijenama.

"Ko se vozio prije, vozi se i danas. To je nekako i logično", dodao je Erović.

Kompanija Žuti taxi koja se već šest godina nalazi u sudskom procesu uskoro bi trebala izvesti svoja vozila na sarajevske ulice. Prema riječima direktora Jasmina Zajke, pitanje je dana kada će Žuti taxi ponovo početi raditi.

"Sud je naredio KS da se vrate naše dozvole koje su bile nezakonito oduzete 2012. godine. Taxi oznake smo dobili nazad 30. marta i od tada smo prikupljali potrebnu dokumentaciju i sada čekamo poziv iz KS da nam dodijele licence, a vozila su spremna".

On je dodao da će ova kompanija ostati pri starim cijenama jer, kako kaže, Žuti taxi ne želi biti dodatni teret građanima Sarajeva.

U kompaniji Holland taxi, kao i u drugim firmama, nema prostora za žaljenje. Ističu da rade jednako, iako nisu povećali cijene.

"Mi smo mala firma i uglavnom radimo sa svojim starim mušterijama. Imamo isti broj vozila i isti kapacitet putnika. Trenutno ne planiramo povećati cijene ukoliko to ne urade svi taksi prijevoznici", rekao je Haris Mujčinović.

U Kale taxiju za Klix.ba su kazali da oni nisu povećali cijene i da to nemaju namjeru raditi u narednom periodu te da je količina posla ista u odnosu na raniji period dok su iste cijene polazne tarife i pređenog kilometra imali svi sarajevski taksisti.