BiH
26

Uprkos nedostatku snijega zabilježen veliki broj posjetilaca na bh. planinama

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Vikend je na bosankohercegovačkim planinama protekao u znaku skijanja i dobrog raspoloženja. Iako se snijeg topio i vrijeme nije bilo zadovoljavajuće, posjetilaca je ipak bilo.

Na olimpijskoj planini Jahorina za vikend je bio dosta posjetilaca s obzirom da je od 10. januara u funkciji prijevoz za građane iz Sarajeva i Istočnog Sarajeva, potvrdila je Agenciji Fena glasnogovornica Olimpijskog centra “Jahorina” Ivana Lizdek.

Kompanija Centrotrans Eurolines svaki dan prevozi putnike na relaciji Sarajevo - Jahorina i to je dovelo veliki broj skijaša i neskijaša na Jahorinu, ističe Lizdek.

Tokom vikenda mnogi posjetioci ove bh. olimpijske planine uživali su panoramskoj vožnji šestosjedom, vožnji motornim sankama, šetnjama po markiranim stazama, welnesu i spa centrima u hotelima, a organizirane su i različite animacije za djecu. U večernjim satima posjetioci su mogli uživati i u dobrom noćnom provodu.

Lizdek je naglasila kako je sinoć snijeg počeo da pada i danas je na Jahorini već 15 cm novog snijega. Sistem za vještačko osnježavanje je bio u funkciji prethodnu noć, a radit će i narednih dana u svakom trenutku kada to temperature bude omogućavale, kazala je Lizdek.

Staza Skočine najbolja za skijanje

Ukupna visina snijega je od 25 do 65 cm, zavisno od toga na kojoj stazi skijate, istakla je Lizdek dodavši kako je "staza Skočine trenutno najbolja za skijanje jer na njoj najbolja pokrivenost vještačkim osnježavanjem te je podloga dobra i kada stignu nove prirodne padavine".

Što se tiče vremenskih uslova i s obzirom da su raspusti u toku broj rezervacija se održava u kontinuitetu u hotelskom smještaju, kazala je Lizdek, naglasivši kako se "očekuje da će i februar biti odlično popunjen s obzirom na trenutnu zainteresiranost“.

Na olimpijskoj planini Jahorina danas je u funkciji šestosjed “Poljice”, "Ogorjelica" i "Skočine Prača" te ski- lift "Poljice", "Željo", "Olimpik" i baby lift. Visina snijega je od 25 do 65 cm, temperatura - 9 stepeni Celzijusa, brzina vjetra 12 m/s, a vrijeme promjenjivo oblačno. Radno vrijeme vertikalnog transporta je od 09.00 do 16.00 sati.

Autobusi Centrotrans Eurolinesa na relaciji Sarajevo - Jahorina saobraćat će svakim danom do 28. februara 2015. godine i vikendom tokom mjeseca marta.

Polazak je u 08.30 sati sa Ilidže (ispred Doma zdravlja) sa usputnim stajalištima: Stup, Nedžarići, Alipašino Polje, Otoka, Socijalno, Pofalići, Zemaljski Muzej, Skenderija, Drvenija, Vijećnica, Pale, Jahorina. Povratak sa Jahorine je u 16.00 sati. Polasci su organizirani i sa autobuske stanice Istočno Sarajevo sa istim terminom na relaciji Istočno Sarajevo - Pale - Jahorina.

Novi snijeg na Bjelašnici i Igmanu

Tokom vikenda na Bjelašnici i Igmanu bilo je dosta posjetilaca i u KJKP "ZOI 84" su zadovoljni posjetom, kazala je Agenciji Fena Ranka Rakić iz Službe za odnose s javnošću KJKP "ZOI 84".

Od sinoć je na ovim bh. planinama palo 10 cm novog snijega i uslovi za skijanje su dobri, dodala je Rakić.

Na Babinom dolu na Bjelašnici danas su u funkciji ski liftovi BX, BY, K1 (kolijevka), baby liftovi i trosjed. Na Malom polju na Igmanu u funkciji su baby liftovi i dvosjedna žičara, dok na Velikom polju na Igmanu radi baby lift i otvorena je staza za nordijsko skijanje.

Rakić je podsjetila kako se "noćno skijanje na Bjelašnici odvija svakim danom osim nedjelje i ponedeljka, u terminu od 18.30 do 21.00 sat".

Visina snijega u Babinom dolu na Bjelašnici trenutno iznosi 45 cm, a temperatura je -3 stepena celzijusa. Na vrhu Bjelašnice trenutno nema snijega, dok je temperatura -11 stepeni celzijusa. Na Malom polju na Igmanu trenutna visina snijega je 40 cm, a temperatura je 5 stepeni celzijusa, kazala je Rakić.

Stanje na olimpijskim planinama Bjelašnica i Igman, kao i u Olimpijskom kompleksu Zetra zainteresirani mogu pratiti uživo putem online video portala www.ski.ba.