BiH
0

Uprava Hidrogradnje poručila radnicima da ne dolaze na posao

Klix.ba
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Nadzorni odbor i Uprava Hidrogradnje d.d. Sarajevo obavjestili su sve radnike Hidrogradnje iz direkcije, sa projekata i pogona, koji su redovno dolazili na posao u vrijeme nezakonitog štrajka, da do daljnjeg ne dolaze, budući da im Uprava ne može garantovati sigurnost.

"Obratili smo se svim nadležnim institucijama, od policije do tužilaštva, resornog ministarstva i Vlade FBiH da im pomognu u uspostavi zakonitosti, u skladu sa odlukama nadležnih sudova", istakli su iz Uprave Hidrogradnje.

Podsjetimo, jučer je izbio incident u zgradi Direkcije Hidrogradnje u Sarajevu. Iz Uprave su istakli kako su radnici koji su u štrajku pretukli sekretaricu preduzeća Sabinu Kukan, dok sindikalci tvrde da Sabinu niko nije napao, ali da je pozlilo jednom radniku na kojeg je pritisak vršio direktor Džemaludin Peljto.

U policijskom izvještaju se navodi kako je Sabina prijavila da je u njenu kancelariju ušlo 30-ak radnika koji su je verbalno vrijeđali, a zatim fizički napali. Ona je zadobila lakše povrede desnog ramena.

Predsjednik Sindikata sarajevske Hidrogradnje Redžep Tufekčić, pak, tvrdi da radnici nisu napali sekretaricu firme.

Svim dešavanjima u Hidrogradnji pozabavit će se policija i ostali istražni organi.

Iz Uprave Hidrogradnje su istakli da je "Sindikat, Štrajkački odbor i grupa radnika okupljena oko predsjednika Sindikata Redžepa Tufekčića i predsjednika Nadzornog odbora Sndikata Terzo Miralema na silu preuzela zgradu Direkcije, te time onemogućila rad Uprave i drugih uposlenika u Direkciji."

"Nadamo se da će trenutna situacija biti razriješena u što skorije vrijeme, kako bi firma mogla nastaviti ugovorene poslove na Vijaduktu Briješće, te u pogonima Sigma, Hadžići i Grebenu"; istaknuto je u saopćenju Nadzornog odbora i Uprave Hidrogradnje.