{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Hidrogradnja: Štrajk bi mogao bi ugroziti posao od 10 miliona KM

S
12.11.2013. u 13:49
0
29
Hidrogradnja: Štrajk bi mogao bi ugroziti posao od 10 miliona KM
0
Hidrogradnja: Štrajk bi mogao bi ugroziti posao od 10 miliona KM
Foto: Klix.ba
Uprava i Nadzorni odbor sarajevske "Hidrogradnje" upozorili su danas da zbog kašnjenja u izvođenju radova, blokada i nezakonitog štrajka, koji je počeo u septembru, postoji mogućnost da ova firma ostane i bez jedinog projekta koji izvodi na vijaduktu Briješće, vrijednog desetak miliona KM, na kojem je angažovana u svojstvu podizvođača radova.
Na navedenom projektu bilo je angažovano i do 170 radnika "Hidrogradnje", ističu iz Nadzornog odbora i naglašavaju da je Uprava društva javno pozivala radnike da se vrate na posao i da ne prekidaju rad na projektu vijadukt Briješće, te tražila da se omogući bar minimum poslova u pogonima Sigma, Hadžići i Greben.

"Zbog novonastale situacije i nezakonitog nastavka štrajka, Uprava i Nadzorni odbor nisu u stanju preuzeti odgovornost za imovinu i državni kapital, s obzirom da je grupa radnika okupljena oko predstavnika sindikata radnika Redžepa Tufekčića, Miralema Terze i Selima Salamovića u petak 8. novembra 'na silu' preuzela zgradu Direkcije, čime je onemogućena bilo kakva poslovna aktivnost Uprave i zaposlenih", navodi se u saopštenju.

Navodi se, takođe, da od tog dana niko od kadrova "Hidrogradnje", inžinjera, ekonomista, pravnika i drugih zaposlenih koji nisu učesnici štrajka, nije u mogućnosti da izvršava radne obaveze u poslovnoj zgradi Direkcije, u kojoj se trenutno nalaze štrajkači okupljeni oko predstavnika sindikata.

Uprava i Nadzorni odbor "Hidrogradnje" pozvali su Tužilaštvo Kantona, resorno federalno ministarstvo i Vladu Federacije BiH da hitno donesu odluke u kom pravcu će se rješavati situacija u i oko kompanije, jer smatraju da je riječ o pravnom nasilju koje provodi grupa radnika okupljenih oko čelnika sindikata, dok većina radnika i dalje želi da se vrati na svoja radna mjesta.

Oni tvrde da su radnici "Hidrogradnje", sve do pokretanja štrajka redovno primali platu.

U saopštenju se navodi da se u momentu otpočinjanja štrajka proizvodnim radnicima dugovala samo jedna plata i to za avgust 2013. godine, što se može dokumentovati posredstvom finansijske službe, platnih lista i bankarskih izvoda radnika.

Nadzorni odbor dodaje da radnici "Hidrogradnje", kao državne firme, nemaju nikakve veze sa radnicima firmi koje su im pružili podršku, kao što su "Feroelektro" ili GP "Bosna", s obzirom da su to privatizovane firme, koje mogu samo biti primjer šta čeka "Hidrogradnju" i njene radnike ukoliko se nastavi nelegalan štrajk i firma završi u stečaju, za što će odgovornost snositi i oni koji su radnike poveli u nezakonit štrajk.

Uprava i Nadzorni odbor prihvataju kao činjenicu da su radnici "Hidrogradnje" u pravu jedino kada je riječ o uvezivanju radnog staža, koji nije uvezan osam i po godina.

U saopštenju se navodi da kompanija trenutno ima samo još pet radnika koji su ispunili uslove za penzionisanje, dok je u protekle dvije godine po tom osnovu uplaćeno skoro šest miliona KM.

Sadašnja, a i ranija Uprava i Nadzorni odbor pozdravljaju odluku federalnog parlamenta da se javno saslušaju sadašnja i ranija Uprava i Nadzorni odbor, te da se konačno sagleda stanje i kompletna situacija u ovom privredenom društvu, pri čemu se, takođe, očekuje od Parlamenta FBiH da zahtijeva od izvršne vlasti da odmah provede sudske odluke o nelegalnosti štrajka, dodaje se u saopštenju.

Protest radnika sarajevskog preduzeća "Hidrogradnja" nastavljen je danas u zgradi direkcije ovog preduzeća, gdje predstavnici sindikata prikupljaju dokumentaciju koju će predati poslanicima i delegatima Parlamenta Federacije BiH /FBiH/ s ciljem raskrinkavanja nezakonitih radnji u ovoj firmi, izjavio je ranije danas Srni predsjednik Štrajkačkog odbora Selim Salamović.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: