{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Radnici Hidrogradnje nastavljaju štrajk

F
1.10.2013. u 07:59
0
4
Radnici Hidrogradnje nastavljaju štrajk
0
Radnici Hidrogradnje nastavljaju štrajk
Foto: Klix.ba
Radnici Hidrogradnje i danas nastavljaju sa štrajkom.
Na sastanku Uprave, Nadzornog odbora i Štrajkačkog odbora Hidrogradnje d.d., jučer u Sarajevu u prisustvu predstavnika Kantonalnog odbora Sindikata, zaključeno je da Uprava hitno dostavi prijedlog osiguranja minimuma aktivnosti na projektu Vijadukt Briješće.

Također, zaključeno je da Uprava i Štrajkački odbor u saradnji s pravnim službama dogovore sporazum koji bi bio notarski ovjeren i predstavljao bi pravnu garanciju da će sredstva od prodaje poslovne zgrade Hidrogradnje biti namjenski uplaćena za izmirenja obaveza po osnovu PIO-a.

Osim toga, Uprava će sindikatu Hidrogradnje dostaviti pripremljeni plan reorganizacije da bi sindikat iznio svoje prijedloge i mišljenja na taj dokument.

Zaključeno je i da u roku pet dana bude zatražen hitan sastanak u Vladi FBiH s premijerom i resornim ministrom, na kojem bi se pokušali riješiti nagomilani problemi u Hidrogradnji, prije svega zbog nedostatka posla za radnike ove firme koja je u većinskom državnom vlasništvu.

O ovim zaljučcima Štrajkački odbor je jučer, u popodnevnim satima, informirao radnike koji su došli u zgradu Direkcije sa svih projekata i pogona.

Radnici Hidrogradnje d.d. Sarajevo jučer su stupili u generalni štrajk zahtijevajući uplatu svih neizmirenih doprinosa.

Predsjednik Sindikalne podružnice Hidrogradnje Redžep Tufekčić izjavio je jučer za Fenu da radnici traže posao, plaću i doprinose, da je u štrajku 75 posto radnika, odnosno njih oko 500, te da se radnicima po različitim osnovama duguje oko 45 miliona KM.

Radnici su također nezadovoljni odlukom Uprave i Nadzornog odbora preduzeća da se iseli zgrada Direkcije koja je inače na prodaji metodom neposredne pogodbe, a čijom bi prodajom bila izmirena sredstva za uplatu oko 14 miliona KM za uvezivanje staža radnicima.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: