BiH
0

Radnici Hidrogradnje se razišli nakon sastanka sa upravom

SRNA
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Radnici "Hidrogradnje" iz Sarajeva, koji su stupili jutros u generalni štrajk zahtijevajući uplatu svih neizmirenih doprinosa, razišli su se nakon što je Sindikat preduzeća predočio upravi svoje zahtjeve, rekao je Srni portparol Sindikata Redžep Tufekčić.

Tufekčić je rekao da su upravi predočili svoje stavove o rješavanju problema, te da će im uprava najkasnije sutra do 11.00 sati iznijeti svoje stavove u vezi sa dogovorima o rješavanju problema radnika.

On je dodao da se oko 550 do 600 radnika, koji su danas štrajkovali u zgradi direkcije preduzeća u Sarajevu, razišlo kućama, a da će sutra nastaviti sa pregovorima i štrajkačkim aktivnostima.

"Vlada Federacije BiH mogla bi imati vrlo značajnu ulogu kada bi se uključila da pomogne da se razriješe naši problemi, mogli bi preduzeti dosta pozitivnih koraka da problemi budu prevaziđeni", ocijenio je Tufekčić.

Radnici "Hidrogradnje" iz Sarajeva stupili su jutros u generalni štrajk zahtijevajući uplatu svih neizmirenih doprinosa. Sindikat traži da u cijelosti budu isplaćene tri plate i sve obaveze prema fondovima u FBiH.

Sindikat u svojim zahtjevima, koje je uputio Vladi FBiH i resornom ministarstvu energije, rudarstva i industrije, traži i smjenu Nadzornog odbora i Uprave kompanije.

Dugovanja prema radnicima iznose oko 55 miliona KM, uključujući i odštetne zahtjeve zbog nezakonitog umanjenja plate iz 2004. godine.