{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Felić: Sindikalno rukovodstvo Hidrogradnje je zloupotrijebilo radnike

S
3.11.2013. u 10:48
0
8
Felić: Sindikalno rukovodstvo Hidrogradnje je zloupotrijebilo radnike
0
Felić: Sindikalno rukovodstvo Hidrogradnje je zloupotrijebilo radnike
Foto: Arhiv/Klix.ba
Predsjednik Nadzornog odbora sarajevske "Hidrogradnje" Emir Felić ocijenio je da su radnici ove firme na najgrublji način zloupotrijebljeni i izmanipulisani od sindikalnog rukovodstva, sa Redžepom Tufekčićem i Miralemom Terzom na čelu.
"Radnici `Hidrogradnje`, njih 750, sve do 15. septembra imali su redovne plate u protekle skoro dvije godine – mjesec za mjesec, iako je radno bilo angažovano uglavnom najviše do 500 radnika. `Hidrogradnja` je imala ugovorene poslove od najmanje 30 miliona KM, te stvorene pretpostavke za povratak na libijsko tržište", naveo je Felić u pisanoj izjavi.

Prema njegovim riječima, "Hidrogradnja" je prvi put, nakon pet godina, prošlu godinu završila sa pozitivnim poslovnim rezultatom.

"Međutim, u svojim bolesnim ambicijama za medijskom pažnjom, a kako bi sakrio i svoju odgovornost predsjednik Sindikata Tufekčić poveo je radnike u avanturu koja će, nažalost, samo rezultirati potpunim kolapsom i stečajem u kojem će najveći gubitnici biti upravo radnici `Hidrogradnje`, budući da je sva imovina uglavnom pod hipotekama banaka", upozorio je Felić.

Felić je istakao da se zajedno sa članovima Uprave uz podršku resornog ministra Erdala Trhulja i federalnog premijera Nermina Nikšića došlo na trag rješenja jedinog i najvećeg problema radnika "Hidrogradnje", a to je uvezivanje radnoga staža.

Prema njegovim riječima, iako je do 15. septembra radnicima redovno isplaćivana plata, grupa radnika okupljena oko Tufekčića, koja niz godina pokušava da vodi poslovnu politiku firme, odlučila je da krene u štrajk za koji je i nadležni Sud rekao da je nezakonit.

"I u tom nezakonitom procesu Sindikat je, kao što je poznato, tražio posao, plate i doprinose, međutim, ciljevi Tufekčića i navedene grupe radnika, uopšte nisu bili ti zahtjevi, već isključivo smjene Uprave i Nadzornog odbora koji nisu dozvoljavali miješanje u poslovnu politiku kompanije, što su i dobili sporazumom koji su potpisali sa Vladom", navodi se u izjavi.

Felić zaključuje da je "dužan da informiše Vladu, resorno ministarstvo i nadležne institucije da je grupa radnika okupljena oko Tufekčića silom preuzela zgradu Direkcije firme i pogone, na koje su samovoljno stavili katance, te silom i prijetnjama nastoje staviti pod kontrolu sve radnike, posebno one koji ne podržavaju njihove nezakonite aktivnosti".

Predsjednik Sindikata "Hidrogradnje" Redžep Tufekčić rekao je juče Srni da će radnici "Hidrogradnje" sutra održati mirni protest pred zgradom Vlade Federacije BiH i zatražiti smjenu federalnog premijera Nermina Nikšića i ministra industrije, energetike i rudarstva Erdala Trhulja.

Razlozi protesta su to što je Vlada FBiH prihvatila ostavku dosadašnje uprave "Hidrogradnje" i time je oslobodila odgovornosti za situaciju u ovom preduzeću, te nepoštivanje sporazuma kojeg su Nikšić i Trhulj potpisali sa sindikatom preduzeća 21. oktobra, nakon višenedjeljnog štrajka radnika.

Predstavnici Štrajkačkog odbora sarajevske "Hidrogradnje" postigli su 21. oktobra sporazum sa Vladom FBiH o smjeni menadžmenta ove kompanije i ispunjavanju zahtjeva radnika o isplati zaostalih plata, čime su ispunjeni uslovi za prestanak štrajka, koji je započeo 30. septembra.

Radnici "Hidrogradnje" tražili su isplatu plata, uplatu doprinosa, minimalan posao, te smjenu Uprave i Nadzornog odbora.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: