BiH
0

Radnici Hidrogradnje na protestima će tražiti ostavke Nikšića i Trhulja

SRNA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Radnici "Hidrogradnje" danas će održati mirni protest pred zgradom Vlade Federacije BiH (FBiH) i zatražiti smjenu federalnog premijera Nermina Nikšića i ministra industrije, energetike i rudarstva Erdala Trhulja, potvrdio je Srni predsjednik Sindikata "Hidrogradnje" Redžep Tufekčić.

Razlozi protesta su to što je Vlada FBiH prihvatila ostavku dosadašnje uprave "Hidrogradnje" i time je oslobodila odgovornosti za situaciju u ovom preduzeću, te nepoštivanje sporazuma kojeg su Nikšić i Trhulj potpisali sa sindikatom preduzeća 21. oktobra, nakon višenedjeljnog štrajka radnika.

"Proglasili smo neposlušnost upravi preduzeća, međutim oni su podnijeli samo ostavke i to im je priznato da ne bi odgovarali za stanje u preduzeću. Bez ikakve odgovornosti napuštaju preduzeće, a ne daju da se formira nova uprava", rekao je Tufekčić.

Prema njegovim riječima, dosadašnja uprava preduzeća ne dozvoljava novom vršiocu dužnosti direktora "Hidrogradnje" Muniru Obraliji da formira novu upravu.

"Vlada FBiH neće da nam prebaci novac za plate, a potpisani sporazum neće da ispoštuju ni u vezi sa uplatom doprinosa. Mi smo ispoštavali svoj dio sporazuma, vratili smo radnike na posao i krenuli sa radom", rekao je Tufekčić.

Najavljeno je da će mirni protest trajati od 10.00 do 14.00 sati, a jutros će radnici odlučiti da li će pred Vladu doći sa kompletnom mehanizacijom firme.

Predstavnici Štrajkačkog odbora sarajevske "Hidrogradnje" postigli su 21. oktobra sporazum sa Vladom FBiH o smjeni menadžmenta ove kompanije i ispunjavanju zahtjeva radnika o isplati zaostalih plata, čime su ispunjeni uslovi za prestanak štrajka, koji je započeo 30. septembra.

Radnici "Hidrogradnje" tražili su isplatu plata, uplatu doprinosa, minimalan posao, te smjenu Uprave i Nadzornog odbora.

Predsjednik Nadzornog odbora "Hidrogradnje" Emir Felić ocijenio je da su radnici ove firme na najgrublji način zloupotrijebljeni i izmanipulisani od sindikalnog rukovodstva, sa Redžepom Tufekčićem i Miralemom Terzom na čelu.

"Radnici 'Hidrogradnje', njih 750, sve do 15. septembra imali su redovne plate u protekle skoro dvije godine – mjesec za mjesec, iako je radno bilo angažovano uglavnom najviše do 500 radnika. 'Hidrogradnja' je imala ugovorene poslove od najmanje 30 miliona KM, te stvorene pretpostavke za povratak na libijsko tržište", naveo je Felić juče u pisanoj izjavi.

Prema njegovim riječima, "Hidrogradnja" je prvi put, nakon pet godina, prošlu godinu završila sa pozitivnim poslovnim rezultatom.