{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


U ponedjeljak novi protest radnika Hidrogradnje pred Vladom FBiH

S
2.11.2013. u 15:47
0
17
U ponedjeljak novi protest radnika Hidrogradnje pred Vladom FBiH
0
U ponedjeljak novi protest radnika Hidrogradnje pred Vladom FBiH
Foto: Arhiv/Klix.ba
Radnici sarajevske Hidrogradnje u ponedjeljak, 4. novembra, održat će mirni protest pred zgradom Vlade Federacije BiH i zatražiti smjenu federalnog premijera Nermina Nikšića i ministra industrije, energetike i rudarstva Erdala Trhulja, potvrdio je Srni predsjednik Sindikata Hidrogradnje Redžep Tufekčić.
Razlozi protesta su to što je Vlada FBiH prihvatila ostavku dosadašnje uprave Hidrogradnje i time je oslobodila odgovornosti za situaciju u ovom preduzeću, te nepoštivanje sporazuma kojeg su Nikšić i Trhulj potpisali sa sindikatom preduzeća 21. oktobra, nakon višesedmičnog štrajka radnika.

"Proglasili smo neposlušnost upravi preduzeća, međutim oni su podnijeli samo ostavke i to im je priznato da ne bi odgovarali za stanje u preduzeću. Bez ikakve odgovornosti napuštaju preduzeće, a ne daju da se formira nova uprava", rekao je Tufekčić.

Prema njegovim riječima, dosadašnja uprava preduzeća ne dozvoljava novom vršiocu dužnosti direktora Hidrogradnje Muniru Obraliji da formira novu upravu.

"Vlada FBiH neće da nam prebaci novac za plate, a potpisani sporazum neće da ispoštuju ni u vezi sa uplatom doprinosa. Mi smo ispoštavali svoj dio sporazuma, vratili smo radnike na posao i krenuli sa radom", rekao je Tufekčić.

Najavljeno je da će mirni protest trajati od 10.00 do 14.00 sati, a u ponedjeljak ujutro radnici će odlučiti da li će pred Vladu doći sa kompletnom mehanizacijom firme.

Predstavnici Štrajkačkog odbora sarajevske Hidrogradnje postigli su 21. oktobra sporazum sa Vladom FBiH o smjeni menadžmenta ove kompanije i ispunjavanju zahtjeva radnika o isplati zaostalih plata, čime su ispunjeni uslovi za prestanak štrajka, koji je započeo 30. septembra.

Radnici Hidrogradnje tražili su isplatu plata, uplatu doprinosa, minimalan posao, te smjenu Uprave i Nadzornog odbora.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: