BiH
20

Bevanda: Skoro 950.000 osoba pomjereno s jednog mjesta na drugo

FENA
Vjekoslav Bevanda (Foto: Klix.ba)
Vjekoslav Bevanda (Foto: Klix.ba)
Tragedija je velika, skoro 950.000 osoba je, prema procjeni, pomjereno s jednog mjesta na drugo, a ugroženo je više od pola stanovništva BiH - kazao je novinarima predsjedavajući Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda danas na pres-konferenciji u Sarajevu nakon vanredne sjednice Vijeća ministara BiH.

On je na početku uputio sućut stradalima u ovim tragičnim događanjima. Također je uputio zahvalnost svima koji su dali doprinos da razmjeri ove nesreće ne budu još veći.

"Čini mi se da ponekad zaboravljamo ogromni doprinos, posebno Oružanih snaga, civilne zaštite na svim nivoima, lokalnog stanovništva, zajednica koje su se samoorganizirale, organizirale, volontera koji su bili spremni napustiti svoje kuće i pomagati drugima... Ponovno moram posebno zahvaliti zemljama iz regije koje su najpromptnije reagirale, svim ostalim prijateljima i državama koji su uputili i upućuju pomoć Bosni i Hercegovini", kazao je Bevanda.

Dodao je da je 200 timova iz inozemstva trenutno na terenu.

On je uputio apel svim ugroženim ljudima koji su u stanju panike i vrlo loše situacije, da ipak treba slušati upozorenja operativnih centara, medicinskih institucija, veterinarskih službi i postupati po njihovim uputama.

Po njegovim riječima, pokazalo se da tamo gdje je bila disciplina i gdje su se slušale upute, nije puno bilo žrtava, a da je bilo mjesta gdje je želja da se ostane uz kuću, da se nešto sačuva, rezultirala tragičnim posljedicama.

Bevanda je informirao novinare i o odlukama i zaključcima koje je Vijeće ministara BiH donijelo danas na vanrednoj sjednici, navodeći da je na dnevni red stavio sve materijale koji su danas do 13.30 sati ušli u Generalno tajništvo.

"Nije bilo nijednog materijala koji je napisan i koji je upućen, a da nije razmatran", kazao je Bevanda.

Na novinarsko pitanje da li je Vijeće ministara BiH razgovaralo o tome da bi se moglo proglasiti stanje elementarne nepogode na teritoriji cijele BiH, Bevanda je kazao da nisu.

Pojasnio je da taj zahtijev treba uputiti Koordinaciono tijelo za zaštitu i spašavanje pri Ministarstvu sigurnosti BiH.

"To je meni bilo najavljeno, međutim, zahtjev od njih nije došao i mi ne možemo, nego na osnovu toga zahtjeva, odlučivati. Kad zahtjev dođe, nije problem da odlučujemo", kazao je Bevanda.

Vijeće ministara BiH je danas, između ostalog, donijelo odluku o prikupljanju sredstava po osnovu uplate jednodnevne zarade zaposlenih u institucijama BiH za pomoć stradalima u ovim poplavama.

Na novinarsko pitanje koliko bi se sredstava moglo prikupiti ukoliko bi se svi zaposleni odrekli jedne dnevnice, Bevanda je kazao kako je ministar finansija i trezora procjenio da bi to bilo oko dva miliona KM.