{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Bevanda: Hitno pristupiti procjeni šteta, to je osnov za međunarodnu pomoć

22.5.2014. u 13:44
42
46
Bevanda: Hitno pristupiti procjeni šteta, to je osnov za međunarodnu pomoć
42
Bevanda: Hitno pristupiti procjeni šteta, to je osnov za međunarodnu pomoć
Vjekoslav Bevanda (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Vijeće ministara je na danošnjoj sjednici usvojilo nekoliko zaključaka i zadužilo određene institucije u državi koje trebaju odmah poduzeti sve što je u nihovoj nadležnosti, a u vezi s poplavama koje su daselile našu zemlju. Također su razmatrali i izvještaje koji dolaze s terena.
Vijeće ministara je donijelo nekoliko zaključaka, a u skladu sa onim što im je naloženo iz Predsjedništva BiH prije dva dana.

Predsjedavajući Vjekoslav Bevanda je saopćio novinarima da je su sva ministarstva i druge institucije zadužene da djeluju u skladu sa svojim nadležnostima. Ministarstvo sigurnosti je zaduženo da u saradnji sa nižim nivoima vlasti na dnevnoj osnovi informira Vijeće ministara o žrtvama u poplavama, kao i da u kontinuitetu dostavlja informaciju o potrebnoj pomoći u područjima gdje je potrebno. Ministarstvo vanjskih poslova je zaduženo da sa Ministarstvom za ljudska prava i izbjeglice, Ministarstvom finansija i drugima pripremi inicijativu za organiziranje međunarodne donatorske konferencije za BiH, a radi saniranja posljedica poplava i klizišta. Ovo ministarstvo je također zaduženo da koordina aktivnosti na zajedničkom nastupu BiH, Srbije i Hrvatske prema EU i drugim međunarodnim finansijskim isnstitucijama u svrhu traženja pomoći.

Koordinacijsko tijelo za zaštitu i spašavanje BiH je zaduženo da redovno dostavlja informacije o ugroženim područjima, također na dnevnoj osnovi, dok je Ministarstvo sigurnosti zaduženo da za Vijeće ministara pripremi izmjenu o formiranju Koordinacijskog tijela, ukoliko je došlo do personalnih promjena u institucijama iz kojih su članovi tog tijela.

Vijeće ministara također će formirati interresornu radnu grupu koju će činisti predstavnici ministarstava na državnom nivou, predstavnici entiteta i Distrikta, a njihov zadatak je da pripreme prijedlog kriterija za raspodjelu pomoći ugroženim područjima. Pozvane su i nadležne institucije na svim razinama vlasti da hitno pristupe procjeni šteta, što je podloga za traženje međunarodne pomoći.

Štete u BiH su ogromne, ali se pne moraju precizno procijeniti da bismo mogli dobiti međunarodnu pomoć, naglasio je Bevanda. On je dodao da je situacija na sjeveru BiH i dalje izuzetno teška i da najveći problem nakon povlačenja vode zaraza i razne bolesti koje prijete stanovništvu.

"U kasernama oružanih snaga gdje su kolektivni centri ljudi već moraju biti karantenski razdvojeni zbog šuge. Poseban rizik je gore u Posavini i Semberiji zbog komaraca. U tom smislu ja i još neke moje kolege intenzivno radimo na tome da od Brisela dobijemo dozvolu da osiguramo zaprašivanje. Nadam se da će to brzo proći. Uz Savu je i prostor Hrvatske, oni će morati proći isti tretman", kazao je Bevanda.

Predsjedavajući je kazao da je bilo govora i o tome šta će biti s ljudima čije kuće su porušene u klizištu, a nelegalno su izgrađene, ali da za sada nije donesena nikakva konačna odluka.

Procjena je da je u BiH ugroženo više od milion i po stanovnika, a 950.000 njih su morali napustiti svoje domove.

U BiH je do jučer 16 zemalja EU upućivalo pomoć, dodao je predsjedavajući. Tokom objašnjenja za šta nam sve treba međunarodna pomoć, on je kazao da je u ovome svemu jako stradala i privreda, da su izgubljena radna mjesta i da je situacija izuzetno teška. S toga se podrazumijeva da se svi zaključci Vijeća ministara trebaju provoditi odmah.


Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: