BiH
19

Bevanda: Obnova zemlje od poplava prevazilazi naše mogućnosti

FENA
Vjekoslav Bevanda (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Vjekoslav Bevanda (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda je, prezentirajući Informaciju o posljedicama prirodne nesreće u BiH, na sjednici Predstavničkog doma PSBiH, kazao da preliminarne procjene govore da je sa svojih ognjišta pomjereno više od 950 hiljada stanovnika, devastirano više od 100 hiljada stambenih objekata i zgrada, više od 230 škola i zdravstvenih ustanova...

Naveo je da su ogromne štete u poljoprivrednim gazdinstvima, industrijskim objektima, prometnoj infrastrukturi i "posebno izražen problem predstavlja posljedično ogroman broj klizišta“.

"Iako se barata preliminarnim procjenama, jasno je da su posrijedi ogromne posljedice. Osim ljudskih žrtava tu su štete na imovini i ogromne štete koje su nastupile na infrastrukturi", kazao je Bevanda.

Prema njegovim riječima, Vijeće ministara BiH je, promptno reagirajući na nastalu situaciju, te sukladno svojim zakonskim ovlastima na sedam održanih sjedica u proteklom periodu donijelo veći broj odluka i zaključaka radi uspostavljanja neophodnih pretpostavki kao i kapaciteta za djelovanje u ovakvim vanrednim situacijama.

Bevanda je informirao poslanike o odlukama koje je Vijeće ministara BiH donijelo u prethodnom periodu te podsjetio i na zaključke koje je Vijeće ministara BiH usvojilo.

Jedan od zaključaka jest da se zadužuju sva ministarstva i druge institucije BiH da, u skladu sa svojim nadležnostima, poduzmu potrebne mjere za funkcioniranje u vanrednim okolnostima nastalim usljed poplava.

Također, zaduženo je Ministarstvo sigurnosti da, u saradnji s institucijama entiteta, kantona i Brčko Distrikta BiH, redovno informira Vijeće ministara BiH o tačnom broju osoba stradalih u poplavama.

Ministarstvo sigurnosti BiH je zaduženo da, u saradnji s nadležnim institucijama u entitetima, Brčko Distriktu BiH, kantonima i općinama, u kontinuitetu Vijeću ministara dostavlja informacije o potrebnoj pomoći na ugroženim područjima (hrana, odjeća, obuća, lijekovi, medicinska oprema, oprema za sanaciju terena i drugo).

Zaduženo je Ministarstvo vanjskih poslova da, u saradnji s Ministarstvom za ljudska prava i izbjeglice, Ministarstvom finansija i trezora i drugim ministarstvima, pripremi inicijativu za organiziranje međunarodne donatorske konferencije za pomoć BiH radi saniranja posljedica katastrofalnih poplava.

Ministarstvo vanjskih poslova je zaduženo da koordinira aktivnosti na zajedničkom nastupu Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Srbije prema Evropskoj uniji i drugim međunarodnim finansijskim institucijama u traženju pomoći.

Zaduženo je Koordinaciono tijelo BiH za zaštitu i spašavanje da Vijeću ministara redovno dostavlja informacije o stanju u ugroženim područjima radi informiranja.

"Vijeće ministara BiH je formiralo interresornu radnu skupinu koju čine predstavnici Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice, Ministarstva finansija i trezora i Ministarstva komunikacija i prometa, dva člana predstavnika Vlade FBiH, dva člana predstavnika Vlade RS-a, jedan član predstavnik Vlade Brčko Distrikta. Zadatak Radne skupine je da u saradnji s drugim ministarstvima pripremi kriterije za raspodjelu pomoći Bosni i Hercegovini, pogođenoj prirodnom katastrofom izazvanom poplavama", kazao je Bevanda.

Jedan od zaključaka je i da Vijeće ministara BiH poziva nadležne institucije svih nivoa vlasti u BiH da hitno pristupe aktivnostima na procjeni šteta koje će biti podloga za traženje međunarodne pomoći.

"Kada se govori o procjeni štete, važno je istaknuti da će predstavnici Evropske komisije, Svjetske banke, UN-a, na ekspertskoj razini. Oni će početi raditi već 29. maja, što predstavlja pouzdanu osnovu za traženje raznih vidova pomoći u procesu obnove, koji bez svake sumnje uveliko prevazilazi realne mogućnosti i kapacitete naše zemlje", kazao je Bevanda u obraćanju poslanicima.