{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Bevanda: Bez proglašenja vanrednog stanja na nivou BiH

S
19.5.2014. u 16:23
17
40
Bevanda: Bez proglašenja vanrednog stanja na nivou BiH
17
Bevanda: Bez proglašenja vanrednog stanja na nivou BiH
Foto: Klix.ba
Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda izjavio je danas u Sarajevu da se nisu stekli uslovi za proglašenje vanrednog stanja na nivou BiH.
"Da bi vanredno stanje bilo proglašeno, potreban je zahtjev Kordinacionog tima pri Ministarstvu sigurnosti, a on nije došao", rekao je Bevanda novinarima u Sarajevu, ističući da Vijeće ministara ne može drugačije donijeti odluku o proglašenju vanrednog stanja.

On smatra da, nakon što su Republika Srpska, Federacija BiH i Brčko distrikt proglasili vanrednu situaciju, takva odluka na nivou BiH nije prioritet.

Bevanda je podsjetio da je Vijeće ministara BiH do sada za područja ugrožena poplavama odobrilo 800.000 KM pomoći iz budžetskih rezervi.

Navodeći da se ta sredstva "polako približavaju kraju", Bevanda je rekao da je Vijeće ministara BiH spremno da iz budžetskih rezervi odobri dodatna sredstva.

U budžetu BiH za ovu godinu za budžetsku rezervu namijenjeno je ukupno 3,7 miliona KM.

On je dodao da se intenzivno radi na inicijativi za zajednički pristup Srbije, BiH i Hrvatske za pomoć iz evropskih fondova za poplavljena područja, pri čemu je Hrvatska nosilac tih aktivnosti.

"To zahtijeva procedure i procjenu šteta, jer se ti fondovi za prirodne katastrofe odobravaju ukoliko je šteta iznad određene sume", zaključio je Bevanda.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: