Milorad Dodik
0

"Uplitanje institucija BiH u slučaj Ganić pogoršava situaciju"

SRNA
Milorad Dodik (Foto: AFP)
Milorad Dodik (Foto: AFP)
Predsjednik Vlade Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da uplitanje institucija BiH u slučaj Ejupa Ganića može dramatično da pogorša političku situaciju u zemlji.

On je istakao da je neprihvatljivo da se iz budžeta institucija BiH finansira kaucija za Ganićevo puštanje na slobodu.

"To nije stvar BiH, već privatna stvar Ejupa Ganića. Nedopustivo je da se javnim sredstvima plaća kaucija za pojedinca osumnjičenog za ratne zločine", kazao je Dodik.

Komentarišući stav Tužilaštva BiH da je ova institucija isključivo nadležna za procesuiranje državljana BiH osumnjičenih za ratni zločin, Dodik je rekao da su Sud i Tužilaštvo BiH "najveće štetočine u zemlji".

"Odbijanjem procesuiranja predmeta 'Dobrovoljačka' i drugih zločina počinjenih nad Srbima u proteklom ratu, uprkos brojnim dokazima, Sud i Tužilaštvo BiH su pokazali da donose presude iz političkih interesa", rekao je Dodik.

On  je istakao da Srbija ima valjane dokaze da u skladu sa međunarodnim pravom procesuira Ganića i da nema sumnje da je Ganić odgovoran za zločine u Dobrovoljačkoj ulici.

Ganiću, koji je u ponedjeljak uhapšen na aerodromu Heathrow u Londonu po zahtjevu pravosuđa Srbije, određen je pritvor do 29. marta, a njegovo izručenje traže i Srbija i BiH.