Boris Tadić
0

"Srbija nije odustala od suđenja Ganiću"

SRNA
Boris Tadić
Boris Tadić
Predsjednik Srbije Boris Tadić izjavio je danas da Srbija nije odustala od zahtjeva da se sudi članu ratnog Predsjedništva FBiH Ejupu Ganiću za ratne zločine i podsjetio da je Srbija pokrenula pravne procedure za njegovo izručenje.

"U stavu Srbije koji sam iznio ne radi se uopšte o tome da je Srbija odustala od suđenja. Srbija zahtijeva suđenje, kao što je spremna da sudi pripadnicima sopstvenog naroda koji su osumnjičeni za ratne zločine", rekao je Tadić novinarima.

To je, prema njegovim riječima, jedini način da se krivica individualizuje i da narodi nakon toga mogu da žive pomireni stvarajući region mira i prosperiteta na evropskom tlu. 

Predsjednik Srbije rekao je da je za pomirenje u regionu potrebno razviti povjerenje u institucije drugih naroda.

On je ocijenio da bi bilo dobro kada bi države u regionu potpisale protokole o saradnji i ugovore kojima bi prenijeli ovlašćenja za sudske procese protiv onih građana koji su optuženi za ratne zločine, a nalaze se na teritoriji država koje su nastale poslije raspada Jugoslavije.

"To bi bio praktičan dokaz da su svi narodi spremni da izgrade pravno društvo, dijele iste vrijednosti i da su spremni da unutrašnje konflikte rješavaju na pravno valjan način", zaključio je Tadić.  

Ganić je uhapšen 1. marta na aerodromu u Londonu po zahtjevu Srbije zbog napada na pripadnike JNA u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu početkom maja 1992. godine.
Ročište na kome sud u Londonu treba  da odluči da li će Ganić biti izručen Srbiji ili BiH, zakazano je za 13. april.