Damir Arnaut
0

"Britanski sud neće dozvoliti izručenje Ganića Srbiji"

SRNA
Damir Arnaut (Foto: CIN)
Damir Arnaut (Foto: CIN)
Damir Arnaut, pravni savjetnik bivšeg člana ratnog predsjedništva BiH Ejupa Ganića izjavio je da britanski sudovi neće dozvoliti da njegov branjenik bude izručen Srbiji.

Arnaut je za beogradske medije rekao da će 25. marta pred londonskim sudom biti održano ročište, na kojem će Ganićeva odbrana prezentovati dokaze da je zahtjev Srbije potpuno neosnovan i tražiti njegovo odbacivanje.

"Najverovatnije će iduće sedmice biti zakazano ročište, na kojem će tužilaštvo, koje zastupa Srbiju u ovom postupku, imati priliku da ponudi dokaze, ukoliko ih bude imalo", rekao je Arnaut.

Arnaut je objasnio da ovaj proces ide svojim tokom i da se nada se da neće biti potrebno više od dva ročišta da se dokaže neosnovanost zahtjeva Beograda.

"Ukoliko je Srbija dostavila dokaze, Ministarstvo unutrašnjih poslova Velike Britanije treba da certifikuje taj zahtjev. Ukoliko se to ne dogodi do 13. aprila, prema britanskom zakonodavstvu, Ganić će automatski biti pušten na slobodu", rekao je Arnaut.

On je podsjetio da Srbija ima rok do 13. aprila da dostavi zahtjev za ekstradiciju.

Prema njegovim riječima, postoje "različite informacije o tome da li je Srbija već dostavila zahtjev za Ganićevu ekstradiciju".

"Britanansko tužilaštvo još nema informaciju da li je zahtjev dostavljen ili nije, jer se on dostavlja Home officeu. Tek ukoliko Home office odluči da ga certifikuje, onda ga prosljeđuje dalje sudovima i tada ćemo o njemu biti zvanično upoznati", rekao je Arnaut.

Komentarišući izjavu predsjednika Srbije Borisa Tadića da njegova zemlja neće insistirati da Ganić bude izručen Srbiji, Arnaut je rekao da "očekuje da će ovu izjavu pratiti konkretna djela".

"Ukoliko ta djela dovedu do toga da ovaj proces bude okončan do 13. aprila, vidjećemo to kao znak za moguću saradnju između BiH i Srbije. Ukoliko se proces oduži i uđemo u dug sudski postupak, šanse za saradnju između dvije zemlje biće svedene na najniži mogući nivo", rekao je Arnaut.

Ejup Ganić uhapšen je 1. marta na londonskom aerodromu "Heathrow", po zahtjevu Srbije zbog optužnice koja ga tereti za smrt najmanje 18 vojnika JNA 3. maja 1992. godine u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu. Zahtjev za izručenje sudstvu Velike Britanije uptile su Srbija i BiH.