Haris Silajdžić
0

"Slijedi duga pravna bitka"

SRNA
Foto: AP
Foto: AP
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Haris Silajdžić izjavio je večeras po povratku iz Londona da u slučaju ratnog člana Predsjedništva BiH Ejupa Ganića slijedi duga i naporna pravna bitka.

Silajdžić je Federalnoj televiziji rekao da o detaljima u "slučaju Ganić" ne može da govori jer je riječ o pravosudnom aspektu u koji ne želi da ulazi.

Silajdžić je naveo da se izručenja Ejupa Ganića pravosuđu Srbije "bojao prvih nekoliko dana" nakon njegovog hapšenja, a da se "sada zbog svih dešavanja odnosi BiH i Srbije vraćaju unazad". 

On smatra da je puštanje Ganića na  slobodu "pobjeda BiH, koja  je pokazala da može da zaštiti svoje građane". 

Silajdžić je potvrdio da je tokom sastanaka sa britanskim zvaničnicima ukazao na kršenja Bečke konvencije u "slučaju Ganić", napominjući da je ministar inostranih poslova Velike Britanije Dejvid Miliband izrazio spremnost da taj slučaj ispita. 

Ganić je u Velikoj Britaniji uhapšen 1. marta po nalogu kojeg je objavila Srbija koja ga je optužila za zločine nad pripadnicima JNA u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu. Srbija optužuje Ganića da je odgovoran za smrt više od 40 vojnika JNA, koji su se povlačili iz Sarajeva u maju 1992. godine. 

Britanski Viši sud pustio je jučer ratnog člana Predsjedništva BiH Ganića iz pritvora, uz polaganje kaucije od 300.000 funti pod vrlo strogim uslovima.