{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Institucije trebaju uložiti dodatne napore za oslobađanje Ganića"

F
4.3.2010. u 17:23
0
56
"Institucije trebaju uložiti dodatne napore za oslobađanje Ganića"
0
"Institucije trebaju uložiti dodatne napore za oslobađanje Ganića"
Sulejman Tihić
Stranka demokratske akcije (SDA) zahtijeva od bh. institucija, prvenstveno Predsjedništva BiH, te ministarstava vanjskih poslova, pravde i sigurnosti da učine dodatne napore i energično od vlasti Srbije i Velike Britanije zatraže poštivanje svih prava bivšeg člana Predsjedništva RBiH Ejupa Ganića te međunarodnih konvencija i bilateralnog sporazuma između BiH i Srbije kako bi Ganić bio pušten na slobodu.
Osuđujući hapšenje i pritvaranje Ganića, predsjednik SDA Sulejman Tihić danas je ocijenio kako je riječ o "presedanu koji bi mogao prerasti u praksu i tada više niko ne bi bio siguran".

- Postoji bojazan da bi nakon ovog hapšenja mogla uslijediti serija hapšenja ne samo građana BiH nego i građana susjednih zemalja s obzirom na to da postoje stotine optužnica i u Srbiji, Hrvatskoj i BiH, izjavio je Tihić na pres-konferenciji u Sarajevu.

Istaknuo je kako je hapšenje i pritvaranje Ganića suprotno međunarodnim konvencijama i bilateralnom sporazumu između BiH i Srbije, kao i da je potpuno pravno neutemeljeno. Podsjeća da je Haški tribunal već utvrdio da ne postoje dokazi za optužbu protiv Ganića i drugih bh. političkih i vojnih zvaničnika u slučaju "Dobrovoljačka ulica".

SDA također smatra da su vlasti Velike Britanije prekršile niz odredbi Konvencije o ljudskim pravima i slobodama jer
su uhapsile bivšeg člana Predsjedništva RBiH i predsjednika Federacije BiH koji ima diplomatski imunitet.

Osim toga, onemogućile su pojavljivanje Ganića pred sudom kada se raspravljalo i odlučivalo o njegovim pravima te kontakt s porodicom, advokatom i predstavnicima Ambasade BiH.

- Time je pokazano krajnje nepoštivanje prema BiH - ocijenio je Tihić, koji je kazao da je o Ganićevom hapšenju razgovarao u dva navrata s britanskim ambasadorom u BiH Michaelom Tathamom.

Ambasador Tatham je prenio Tihiću uvjerenje da ovo nije promjena politike Velike Britanije, da je riječ o provođenju zakona o ekstradiciji, te da je britansko sudstvo neovisno.

Tihić ističe kako Srbija treba da ispunjava svoje međunarodne obaveze i uhapsi Ratka Mladića i druge ratne zločince kojima pruža utočište, a ne da od drugih država zahtijeva ekstradiciju osoba.

- Ovakvo ponašanje Srbije smatramo direktnim kršenjem bilateralnog ugovora sa BiH o pravnoj pomoći u krivičnim i građanskim stvarima potpisanim u februaru ove godine. Iz ovoga ugovora jasno proizlazi da bi za eventualni slučaj Ganić, odnosno Dobrovoljačka ulica, bio nadležan Sud BiH, potcrtao je lider SDA.

U ovoj stranci su uvjereni da će ovaj slučaj nanijeti štetu bilateralnim odnosima između BiH i Srbije, ali da će imati negativne posljedice i na na unutarnje odnose u našoj zemlji.

Od pravosudnih institucija BiH SDA traži da što prije okončaju postupak u slučaju Dobrovoljačka ulica, a da Sud BiH, kao jedini nadležan, donese meritornu odluku i time prekine svako daljnje politiziranje ovoga slučaja.

Također zahtijevaju da nadležne institucije BiH stupe u razgovore s relevantnim institucijama Srbije kako bi ubuduće bio dosljedno poštovan bilateralni sporazum, odnosno da se ovakvi slučajevi više ne bi ponavljali.

- Uvjereni smo da montirani procesi, kakvo je bilo suđenje Iliji Jurišiću, što se sada pokušava sa slučajem Dobrovoljačka ulica protiv Ejupa Ganića i ostalih političkih i vojnih bh. zvaničnika, neće i ne može promijeniti istinu o karakteru rata u BiH, ustvrdio je Tihić.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: