{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Političke stranke oštro osuđuju Ganićevo hapšenje

F
2.3.2010. u 10:43
0
23
Političke stranke oštro osuđuju Ganićevo hapšenje
0
Političke stranke oštro osuđuju Ganićevo hapšenje
Nakon jučerašnjeg hapšenja nekadašnjeg člana Predsjedništva BiH, Ejupa Ganića, koje se desilo u Londonu, danas pristižu mnogobrojne reakcije i osude ovog čina. Jutros su se oglasili SDP, BPS - Sefer Halilović i Stranka dijaspore.
"Poslije 100.000 ubijenih ljudi, agresije koju su izvršile Republika Srbija i Republika Hrvatska na BiH, koncentracionih logora i masovnih stratišta u kojima su ubijani građani odani ideji cjelovite i multietničke BiH, trenutno je na sceni progon i hapšenje kadrova iz vrha politike i vojske RBiH koji su iz rata izašli čistog obraza", rečeno je u saopćenju BPS - Sefer Halilović.

Cilj rušitelja i neprijatelja današnje BiH jeste, kroz obezvređivanje žrtava i progon političkih i vojnih lidera, omalovažiti ideju države BiH, izjednačiti agresora i žrtvu te raznim montiranim suđenjima, kroz godine, uspostaviti znak jednakosti između agresorske vojske i Armije Republike BiH, između Predsjedništva RBiH i paradržavnih institucija uspostavljenih pobunom dijela srpskog i hrvatskog rukovodstva u ratu.

Stranka BPS-Sefer Halilović je pozvala građane BiH koji su je branili u ratu od agresije - pogotovo vojne i političke lidere RBiH, da ne putuju u treće zemlje dok se pravnim putem ne riješi pitanje nadležnosti za mnoge predmete koji trenutno kruže po tužilaštvima regiona i zloupotrebljavaju se u političke svrhe.

"Nažalost, politička scena i trenutna vlast neće, ne zna i ne može da riješi nijedno ozbiljno pitanje niti može da zaštiti sopstvene građane od agresorskog progona drugim sredstvima", navodi se u saopćenju.

SDP - politička, policijska i obavještajna provokacija

SDPBiH najoštrije osuđuje hapšenje Ejupa Ganića, bivšeg člana Predsjedništva BiH, koji je uhapšen u Velikoj Britaniji na osnovu potjernice Srbije, čiji akt predstavlja "političku, policijsku i obavještajnu provokaciju Bosne i Hercegovine".

Nakon hapšenja i pritvaranja Ilije Jurišića, hapšenje Ejupa Ganića samo pokazuje i dokazuje da susjedna Srbija ne prihvata pravo i diplomatsko rješavanje sporova koji postoje između dvije zemlje, navode iz SDPBiH.

U SDPBiH smatraju da je hapšenje ujedno udar na državu Bosnu i Hercegovinu i na svakog čovjeka koji živi u njoj te da je vrijeme da državni organi i institucije BiH stanu u odbranu svojih građana i primijene princip reciprociteta koji je legitiman čin u odnosima dviju država.

SDP poziva Tužilaštvo BiH da pokrene istrage i krivične postupke protiv najviših političkih i vojnih zvaničnika Srbije u periodu 1992.-1995. godine.

Osuda iz Stranke dijaspore

Stranka dijaspore Bosne i Hercegovine izrazila je protest i prijezir spram nepravičnog i bespravnog hapšenja borca protiv fašizma Ejupa Ganića, saopćeno je danas iz ove stranke.

"Protestiramo i zbog podle namjere britanskih vlasti da ga predaju zločinačkoj organizaciji koja je vršila i još vrši agresiju na nezavisnu i međunarodno priznatu državu Bosnu i Hercegovinu", navodi se u saopćenju.

Ovaj pripremljeni scenarij je u funkciji rušenja Bosne i Hercegovine i pomoći najvećem zločincu Evrope kome se sada sudi, tvrde u Stranci dijaspore BiH.

"Još više nas boli što je Ejup Ganić na ovaj način izjednačen s glavnim satanom, zbog kojeg je palo 200.000 mrtvih glava", navedeno je u saopćenju.

Koliko smo razočarani i ogorčeni odlukom Haškog tribunala da nagradi ratnu zločinku Biljanu Plavšić i pusti je na slobodu, toliko preziremo sud agresora, koji kažnjava branitelja slobode i svoga grada protiv uljeza.

Ganić nije otišao u Čačak i Užice nego su oni došli otud nezvani u nezavisnu zemlju i pokušali od Sarajeva napraviti Srebrenicu, kaže se u saopćenju i ističe da je još nesnosnije ponašanje Haškog tribunala i Evrope koji šute.

"Ovo sramotno djelo šamar je pravdi i civilizaciji cijelog svijeta, gdje fašistički sud Hitlera osuđuje Šindlera, a istovremeno se satanin pomoćnik Mladić slobodno šeta isto kao i tisuće njegovih saradnika", navedeno je.

Upozorili su da će preduzeti sve mjere radi postizanja pravde, a kao prvo su zatražili od Sjedinjenih Američkih Država i cijelog svijeta da pomogne Ganiću.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: