Savremeni kabinet
174

Univerzitet u Tuzli jedini u BiH ima Newsroom za simulaciju televizijskih emisija

Piše: A. K.
Foto: D. Z./Klix.ba
Foto: D. Z./Klix.ba
Univerzitet u Tuzli trenutno je jedina visokoškolska ustanova u našoj zemlji koja u okviru Odsjeka za žurnalistiku ima Newsroom, odnosno posebno opremljen prostor za praktično primjenjivanje stečenih znanja studenata.

U ovoj savremenoj učionici studenti imaju priliku učestvovati u simulaciji vijesti i reporterskih javljanja u televizijski program uživo te ranije stečena znanja i vještine primijeniti u praksi.

Prilika je ovo i da se budući novinari u određenoj mjeri uvjere kakve sve izazove ova profesija sa sobom nosi.

Nabavljena i tehnička oprema

Otvaranju ovog kabineta prethodila je nabavka tehničke opreme kojom su obezbijeđeni svi preduslovi da studenti kreiraju različite tipove medijskih sadržaja.

"Ovo je prostor koji studentima uz ranije nabavljenu opremu nudi sve mogućnosti za izvođenje praktične nastave, odnosno simulaciju televizijskih emisija, snimanja vijesti, javljanja s terena, snimanja reportaža... Sve ono za što smo ranije koristili resurse lokalnih televizijskih stanica odsad ćemo izvoditi konkretno na odsjeku", rekao je za Klix.ba Mirza Mehmedović, voditelj Odsjeka za žurnalistiku koji djeluje pri Filozofskom fakultetu Univerziteta u Tuzli.

Nešto ranije, na ovom odsjeku pokrenut je i projekt Univerzitetskih novina koje se publikuju u PDF formatu, a studenti su imali priliku stečena znanja i vještine primijeniti i u ovom obliku.

"Također, mi imamo i praktične predmete iz radijskog, novinskog i televizijskog novinarstva. Ovdje studenti dobijaju određene zadatke koje moraju ispuniti. Pa tako, naprimjer, student druge godine studija napiše desetak priča različitih žanrova, u trećoj godini već poznaje osnove radijske montaže i produkcije, dok u četvrtoj već zna koristiti kameru, montirati televizijske sadržaje, a poznaje i osnove televizijske produkcije", dodaje Mehmedović.

U posljednjih desetak godina Žurnalistika predstavlja odsjek koji prednjači po pitaju praktične nastave na Univerzitetu u Tuzli.

"To se vidi i na osnovu rezultata koje postižu naši studenti. Oni uglavnom osvajaju prva mjesta na regionalnim takmičenjima koja su vezana za novinarsku praksu. Newsroom u budućnosti znači samo korak dalje za usavršavanje i stjecanje rutine koja je studentima novinarstva nedostajala kada s akademskog obrazovanja dođu u medije", kaže mehmedović.

Projekt pokrenuli bivši studenti

Inače, ideja za pokretnjem projekta "Newsroom" rodila se upravo od nekadašnjih studenata dodiplomskog studija na Odsjeku za žurnalistiku, među kojima su Tahir Žustra i Azur Delić.

Njihovoj ideji priključili su se i ostali studenti, a projekt je naišao na podršku Fondacije tuzlanske zajednice koja je obezbijedila novčana sredstva u iznosu od hiljadu konvertibilnih maraka.

Azur Delić nakon četverogodišnjeg dodiplomskog studija odmah je dobio priliku za radni angažman na lokalnoj televizijskoj stanici u Tuzli. Praktični dio nastave kroz koji je prošao donio mu je određene benefite.

"Nama je u vrijeme školovanja nedostajao prostor. Morali smo ići na lokalne televizije na kojima smo stjecali praksu i tako se rodila ideja za pokretanjem projekta 'Newsroom'. Studenti su osmislili ideju, tražili su novčana sredstva i na kraju implementirali projekt u cijelosti. Newsroom nudi velike mogućnosti, a kod studenata se već rađaju nove ideje i siguran sam da je sada sve na kreativnosti studenata i profesorima kako će iskoristiti ovaj prostor", naglasio je Delić.

Ekipa portala Klix.ba posjetila je Newsroom gdje smo imali priliku prisustvovati simulaciji vođenja televizijskih vijesti.

Monika Marković studentica je treće godine na Odsjeku žurnalistike, a dosad se nije imala priliku susretati sa simulacijom vođenja vijesti ili dnevnika.

"Međutim, otkako smo dobili Newsroom odlučili smo pokušati i to. Sve ovo odlično izgleda i ovaj projekt je od velikog značaja za sve studente. Konačno imamo priliku raditi sve ono za što nam se ranije nije ukazala prilika, a sastavni je dio naše profesije", ističe Marković.

Navodi da se najviše pronalazi u voditeljskoj ulozi.

"To mi se izuzetno dopada i mislim da imam određene afinitete ka tome. Također, izuzetno mi je primamljiva dinamika koju sa sobom nosi novinarstvo, jer svakodnevno se dešava nešto drugo, istražujemo nove stvari i to je posebno značajno. Iz ličnog iskustva mogu reći da sam uspjela donekle dotaknuti srž samog novinarstva i pronaći sebe u svemu tome. Na neki način mislim da je ova profesija bitna za osobe koje smatraju i imaju želju da promjene nekada nešto u svijetu", dodaje Marković

U skladu s kadrovskim, ljudskim i finansijskim resursima, Mehmedović kaže da je odsjek Žurnalistike u Tuzli doveden na prilično zadovoljavajući nivo.

"Nijanse nas dijele od toga da kažemo da imamo svu opremu za izvođenje nastave i osposobljavanje studenata za rad u bilo kojem obliku medija", zaključio je voditelj Odsjeka za žurnalistiku na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Tuzli.