Svečana akademija
126

Sve manje studenata na Univerzitetu u Tuzli, moguće uviđenje moratorija na upis

Piše: A. K.
Foto: D. Z./Klix.ba
(Foto: D. Z./Klix.ba)
Svečanom akademijom u Univerzitetskoj dvorani u Tuzli danas je počela nova akademska godina na Tuzlanskom univerzitetu, a trend smanjenja broja novoupisanih studenata je nastavljen.

Na Univerzitet u Tuzli upisano je 190 brucoša manje nego 2017., a zbog trenutnog stanja u ovoj visokoškolskoj ustanovi postoji mogućnost uvođenja moratorija na upis studenata na određene studijske odsjeke.

Studijske odsjeke pohađat će 1.410 brucoša, što je najmanji broj ikada upisanih studenata. Po ovom pitanju alarm je uključen još prošle godine, a konkretan lijek za zaustavljanje ovakvog trenda zasad nema niko od nadležnih.

Rekotorica Univerziteta u Tuzli Nermina Hadžigrahić ističe da je manji broj brucoša bio očekivan.

"Situacija je takva i na drugim univerzitetima u okruženju", kaže Hadžigrahić.

Premijer Tuzlanskog kantona Jakub Suljkanović ističe da će se u saradnji sa Senatom Univerziteta u Tuzli pokušati iznaći rješenje u cilju prevazilaženja trenutnog problema.

"Mi ćemo kao Vlada TK u narednom periodu pokušati poduzeti korake kako bismo osmislili nove studijske programe i Univerzitet u Tuzli više približili potrebama tržišta rada. S druge strane pokušat ćemo putem programa iz Ministarstva obrazovanja i nauke ponuditi stipendije ili kredite za određena deficitarna zanimanja", istakao je Suljkanović.

Zbog nedovoljnog broja studenata i ove godine na Univerzitetu u Tuzli bio je organiziran treći upisni rok, a Hadžigrahić smatra da ne treba gasiti odsjeke, već uraditi temeljnu analizu te nakon toga odlučiti na koje odsjeke bi trebalo staviti moratorij na upis.

"Ove godine smo imali situaciju na Odsjeku za geografiju na kojem nismo upisivali studente, ali smo uveli turizmologiju. Neku alternativu trebamo pronaći i više pratiti šta od nas očekuju studenti i društvo", navela je Hadžigrahić.

U Ministarstvu obrazovanja TK svjesni su izazova s kojima se suočava visoko obrazovanje u ovom kantonu, ali i šire, te da je potrebno poduzeti hitne korake kako bi se trenutno stanje promijenilo.

"Svake godine osjetimo pad broja upisanih studenata, ali to je posljedica demografskih procesa i onoga što smo ranije imali u osnovnom i srednjem obrazovanju. Mi ćemo se izboriti s ovim, kao što smo se izborili i s padom broja učenika u osnovnim i srednjim školama, stabilizirati stanje i učiniti sve da se i normativni akti prilagode trenutnom stanju te da Univerzitet u Tuzli ima podršku koju zaslužuje", kaže ministar obrazovanja Zlatan Muratović.

Alen Osmanović iz Kalesije upisao je Filozofski fakultet u Tuzli, Odsjek za psihologiju i pedagogiju.

"Očekujem da ću u naredne četiri godine ispuniti svoje ciljeve. Mislim da za one koji znaju šta hoće i koji imaju neku svoju nutrinu koja ih vodi, profesori ne bi trebali predstavljati prepreku. Oni su ti koji nam pomažu da fakultet privedemo kraju te da ostvarimo svoje ciljeve", rekao nam je Osmanović.

Tuzlak Dino Imerović odlučio je upisati Fakultet za elektrotehniku jer svoju budućnost vidi u IT sektoru.

"Cijeli svijet se kreće prema razvoju tehnologije i upravo je to ono što me privlači. Fakultet za elektrotehniku u Tuzli sam upisao jer je riječ o jednoj od najboljih ustanova u našoj zemlji i smatram da tu mogu steći najbolje znanje. Od profesora očekujem da nam prenesu kvalitetno znanje", naveo je Imerović.