|

Uništavanje aviobombe na Alipašinom nakon utvrđivanja tipa

Uništavanje aviobombe na Alipašinom nakon utvrđivanja tipa
2
S
SRNA
11.11.2013. u 15:13
12
komentara
2

dijeljenja
Uništavanje aviobombe na Alipašinom nakon utvrđivanja tipa Gradilište na kojem je pronađena bomba (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Aviobomba pronađena u sarajevskom naselju Alipašino Polje bit će uništena tek nakon što stručnjaci ustanove o kakvoj eksplozivnoj napravi je riječ, rekao je Srni pomoćnik direktora uprave za deminiranje Civilne zaštite Federacije BiH Murat Baručija.
Buručija ističe da Federalna uprava Civilne zaštite preduzima intezivne organizacijske pripreme da bi se pristupilo otkopavanju aviobombe, koje će vjerovatno malo iskomplikovati kiša.

On je naveo da bomba može biti uništena na mjestu pronalaska ili nakon izmiještanja na drugoj lokaciji. "Do kraja ove sedmice vjerovatno da neće biti urađeno ništa konkretno, u smislu izmiještanja i uništavanja bombe. Pripreme za uklanjanje druge pronađene aviobombe, ljetos na Dolac Malti, trajale su možda i osam dana, a prema propisanim procedurama, taj proces se ne može se ubrzati", naveo je Buručija.

Prema njegovim riječima, Federalna uprava Civilne zaštite će se strogo pridržavati propisanih procedura.

Baručija je najavio da će danas u 15 sati biti održan sastanak učesnika u procesu ovih priprema u opštini Novi Grad, na čijem se području nalazi aviobomba.

"Vidjet ćemo kako će ići tempo priprema. Bombu prvo treba otkopati, ona sada malo viri iz zemlje, a nalazi se na dubini od dva metra i potrebno je to učiniti lagano, malom mašinom. Radi se i na postavljanju šatora na ovoj lokaciji", rekao je Baručija.

On dodaje da je bomba u vodi koju treba ispumpati i utvrditi kakav je upaljač, kako bi na osnovu toga bila utvrđena procedura njenog uklanjanja.

Tim za uklanjanje neeksplodiranih ubojnih sredstava Federalne uprave Civilne zaštite preduzeo je aktivnosti na obilježavanju aviobombe i obezbjeđenju mjesta na kojem je pronađena, do njenog uklanjanja i uništavanja, saopšteno je juče iz MUP-a Kantona Sarajevo.

Pripadnici tima pregledom su utvrdili da je riječ o aviobombi iz Drugog svjetskog rata američke proizvodnje težine oko 227 kilograma.

MUP Kantona Sarajevo je 9. novembra oko 16 sati obaviješten da su radnici firme "Bosnam", prilikom radova u Geteovoj ulici, na dubini od oko dva metra pronašli bombu.
Prijavi grešku


Komentari (12)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...