Crna hronika
1

Aviobomba pronađena u Sarajevu proizvedena je u SAD-u i teška 227 kg

FENA
Gradilište na kojem je pronađena bomba (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Gradilište na kojem je pronađena bomba (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Odgovorna osoba za neeksplodirana ubojita sredstva Federalne uprave Civilne zaštite izvršila je pregled aviobombe koja je pronađena jučer u sarajevskom naselju Alipašino Polje i konstatirala da se radi o američkoj bombi iz Drugog svjetskog rata, teškoj oko 227 kilograma.

Kako je saopćeno danas iz MUP-a Kantona Sarajevo, policijski službenici Treće PU - Novi grad obaviješteni su jučer u 15:55 sati od strane odgovorne osobe firme BOSMAN, koja izvodi zemljane radove na izgradnji parking prostora u ulici Geteova bb, da su prilikom izvođenja radova na dubini od oko dva metra pronašli nepoznatu neeksplodiranu aviobombu.

Po zaprimljenoj dojavi policijski službenici Treće PU su izašli su na mjesto gdje je bomba pronađena te potvrdili navode prijave, a zatim osigurali prostor.

Aviobombu je pregledala odgovorna osoba iz FU Civilne zaštite, te konstatovala da se radi o aviobombi iz Drugog svjetskog rata, američke proizvodnje, težine oko 227 kilograma.

Civilna zaštita će u toku narednog dana nastaviti radove na otkopavanju pronađene aviobombe, te poduzeti planske mjere i radnje na njenom uklanjanju.

O događaju je obaviješten kantonalni tužitelj u Sarajevu.