BiH
0

UN upozorava: Bacanje hrane doprinosi emisiji plinova

FENA
Bacanje nevjerovatnih 1,3 milijarde tona hrane svake godine ne samo da uzrokuje velike ekonomske gubitke, nego također nanosi znatnu štetu prirodnim resursima na koje se čovječanstvo oslanja kako bi se hranilo, navodi se u izvještaju Organizacije za hranu i poljoprivredu (FAO).

Izvještaj pod nazivom "Način bacanja hrane: Utjecaj na prirodne resurse" je prva studija koja analizira utjecaj na globalno bacanje hrane iz perspektive okoliša, najviše se osvrćući na posljedice po globalnu klimu, iskoristivost vode i zemlje i biodiverzitet.

Među ključnim pronalascima je to da svake godine, hrana koja je proizvedena, a koja se ne pojede jednaka je količini vode koja u jednoj godini protekne kroz rusku rijeku Volgu i odgovorna je za dodatnih 3,3 milijarde tona stakleničkih plinova u Zemljinoj atmosferi.

I pored utjecaja na okoliš, direktne ekonomske posljedice bacanja hrane (isključujući ribu i morsku hranu) mogu dosegnuti troškove od 750 milijardi dolara godišnje.

"Svi mi - zemljoradnici i ribari, prerađivači hrane i supermarketi, lokalne i nacionalne vlade, individualni potrošači - moramo promijeniti svaku kariku u lancu ishrane ljudi kako bi spriječili da uopšte dođe do bacanja hrane i moramo je ponovo koristiti ili reciklirati ono što se da reciklirati", rekao je generalni direktor FAO-a José Graziano da Silva.

"Jednostavno ne smijemo dopustiti da se jedna trećine hrane koju proizvedemo baci ili izgubi zbog nepravilne prakse kada 870 miliona ljudi bude gladno svaki dan", dodao je on.

Kao prilog svojoj novoj studij, FAO je također objavio sveobuhvatno uputstvo u kojem su sadržane preporuke o tome kako se bacanje hrane može smanjiti u svakoj karici lanca ishrane.

U uputstvu su predstavljeni mnogobrojni projekti diljem svijeta koji pokazuju kako nacionalne i lokalne vlade, zemljoradnici, biznisi i individualni potrošači poduzimaju korake u rješavanju problema.

"UN-ov program za okoliš (UNEP) i FAO identificirali su bacanje hrane kao veliku priliku za ekonomije država da pomognu u tranziciji uvođenja Zelene ekonomije. Današnji izvrsni izvještaj FAO-a naglašava višestruke dobiti koje mogu biti ostvarene u mnogim slučajevima putem jednostavnih i smislenih mjera za kućanstva, maloprodajne lance, restorane, škole i biznise. One mogu pridonijeti održivosti okoliša, ekonomskom napretku, sigurnosti hrane i UN-ovom programu Zero Hunger. Od svakog tražimo da prisvoje moto naše zajedničke kampanje: Misli. Jedi. Čuvaj - Reduciraj hranidbeni otisak", rekao je izvršni direktor UNEP-a Achim Steiner.