"Kreativna rješenja"
253

Kakva ironija: Poreska uprava RS-a je 2021. godine vodila kampanju protiv plata u kovertama, a sada ih zbog Dodika vraća

M. G.
Muhamed Hasanović (u krugu), Milorad Dodik (Foto: Klix.ba)
Muhamed Hasanović (u krugu), Milorad Dodik (Foto: Klix.ba)
Na jučerašnjoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske usvojen je Zakon o dopunama Zakona o radu RS-a, što je izazvalo brojna pitanja i rasprave. Ključna pitanja odnose se na način isplate plata i plaćanja doprinosa, kao i na mjesečne troškove prilikom podizanja gotovine s računa.

Iako se tvrdi da nema potrebe za dodatnim sredstvima iz budžeta RS-a, mnogi su zabrinuti zbog "kreativnih rješenja" poslodavaca koja bi mogla dovesti do sive ekonomije. Novi zakon propisuje novčane kazne za poslodavce koji isplaćuju plate u gotovini suprotno zakonu, ali su mnogi skeptični oko njegove primjene.

Zamjenik ministra finansija BiH Muhamed Hasanović u izjavi za Klix.ba izrazio je ozbiljnu zabrinutost povodom najave isplate plata u kovertama zvaničnicima Republike Srpske koji su pod američkim sankcijama.

Ovo se dogodilo nakon sinoćnjeg usvajanja Prijedloga zakona o dopunama Zakona o radu RS-a, što je izazvalo brojna pitanja i kontroverze.

Hasanović je istakao da donošenje ovakvih zakonskih izmjena podstiče sivu ekonomiju i predstavlja korak unazad u borbi protiv nelegalnih praksi.

"Isplata plata u gotovini direktno favorizuje nezakonite aktivnosti poslodavaca, kršenje radničkih prava i dovodi u pitanje integritet sistema", naglasio je Hasanović.

Dodatno, Hasanović je upozorio na moguće posljedice po radnike, ističući da će ovakva praksa dugoročno smanjiti uplate doprinosa i time umanjiti penzije, što će nepovoljno utjecati na socijalnu sigurnost građana.

"Ovakav zakon ne samo da podriva finansijsku stabilnost i transparentnost, već i šteti budžetu Republike Srpske i dugoročno ugrožava socijalnu dobrobit radnika", dodao je Hasanović.

Osim toga, Hasanović je izrazio sumnju u legitimnost ovakvih zakonskih mjera u odnosu na međunarodne standarde i principe, posebno u kontekstu američkih sankcija.

"Očekujemo da će američka administracija pažljivo pratiti ovaj razvoj situacije i reagovati u skladu sa svojim međunarodnim obavezama", istakao je Hasanović.

Također, Hasanović je podsjetio da je prije tri godine, upravo Poreska uprava RS-a provela medijsku kampanju: "Recite NE plati u koverti, prijavite svog poslodavca".

"Prilikom čega su naveli da se upravo time nanosi šteta po budžet RS-a, ali i radnike kojima će dugoročno gledano, zbog manjih uplata doprinosa biti i manje penzije, što predstavlja potpunu kontradiktornost sa jučer usvojenom dopunom Zakona", naglasio je zamjenik ministra.

Na kraju je rekao da se, s obzirom da se navedeni Zakon odnosi na zaposlene na teritoriji Republike Srpske, postavlja još jedno pitanje, šta je sa zaposlenima u institucijama Bosne i Hercegovine, gdje se već pokušava pronaći rješenje direktnim slanjem javnog poziva na adrese pošta u Bosni i Hercegovini za dostavljanje ponuda.

"Hipotetički gledano, neminovno je zapitati se kako će američka administracija reagovati u tom slučaju, te da li su i ponuđači spremni potencijalno ugroziti svoja preduzeća, ali i zaposlenike i njihove porodice", zaključio je Hasanović.