{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


UN: 60 posto žena  u svijetu bar jednom u životu dožive neku vrstu nasilja

A
26.11.2013. u 11:41
0
37
UN: 60 posto žena  u svijetu bar jednom u životu dožive neku vrstu nasilja
0
UN: 60 posto žena  u svijetu bar jednom u životu dožive neku vrstu nasilja
Foto: Ilustracija
Svake godine najmanje dva miliona žena i djevojaka bivaju žrtvama trgovine ljudima, te prisiljene su na prostituciju i ropstvo. Istovremeno, skoro 60 posto žena tokom svog životnog vijeka bivaju žrtve neke vrste nasilja, bilo fizičkog bilo seksualnog.
Ovo su podaci koje je javnosti predstavio na Međunarodni dan eliminacije nasilja nad ženama, UN-ov  program za razvoj (UNDP) pozivajući da je potrebno uložiti još više napora kako bi nasilje nad ženama bilo konačno eliminisano.

“Rodno nasilje bolno je za žene, njihove porodice i njihove zemlje, i naglašava nejednakost između muškaraca i žena u svijetu. Silovanje u braku još uvijek se ne tretira kao krivično djelo u više od 35 zemalja svijeta. Više od 603 miliona žena žive u zemljama u kojima se porodično nasilje ne smatra zločinom”, navodi se u izjavi UNDP.

UNDP poziva na bolje zakone i njihovo provođenje u cijelom svijetu, te ukazuje na ulogu civilnog društva u sprječavanju nasilja u porodici, pružanje podrške žrtvama i izvođenje počinilaca pred lice pravde.  

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: