Četvrtina žena u Evropi su žrtve nasilja svog partnera

Četvrtina žena u Evropi su žrtve nasilja svog partnera
10
A
Anadolija
25.11.2013. u 16:07
158
komentara
10

dijeljenja
Četvrtina žena u Evropi su žrtve nasilja svog partnera
Za vrijeme svog života 25,4 posto žena u Europi iskusi neku vrstu nasilja od svog partnera, bilo fizičkog bilo seksualnog, pokazuju rezultati istraživanja koje je uradila Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) u sklopu izvještaja Globalne i regionalne procjene o nasilju nad ženama.
Izvještaj je promovisan u sklopu sastanka na nivou eksperata u ovoj oblasti, koji se održava 25. i 26. novembra u Beču, a sa kojeg će biti pozvane sve zemlje članice organizacije da usvoje kliničke i političke smjernice kako bi postigli napredak u borbi protiv nasilja protiv žena.

“Nasilje nad ženama ne može biti tolerisano u bilo kojem društvu”, rekla je Zsuzsanna Jakab, direktorica regionalnog ureda WHO za Europu. “Iskorjenjivanje nasilja zahtijeva odlučne napore na promociji jednakosti polova, suočavanje sa rodnim stereotipima i rad sa ženama i djevojkama – ne samo žrtvama nasilja, nego kao svima kako bi se stvorio motor za promjene. Moramo premostiti sektore i uključiti sve dijelove društva u konkretnim akcijama koje moraju biti rađene u skladu sa europskim okvirom za zdravlje i blagostanje – Zdravlje 2010.”

“Zaštita protiv nasilja uključuje povratak digniteta koje nasilje oduzme ženi. Ne smijemo prestati privlačiti pažnju na nasilje koje se čini protiv žena, i fokusirati se na taj problem politički. Podizanje svijesti je težak posao, ali nas dovodi bliže cilju”, rekla je Barbara Prammer, predsjednica Austrijskog nacionalnog vijeća.

Austrija je inače jedna od prvih zemalja u Europi koja je bezuvjetno ratificirala konvenciju Vijeća Europe za prevenciju i borbu protiv nasilja nad ženama. Ova zemlja, koja trenutno predsjedava Vijećem, predana je u borbi protiv rodnog nasilja i nasilja u porodici.

Smjernice koja zagovara WHO sadrže upute kako zdravstveni sektor može djelovati da spriječi nasilje, i da pomogne žrtvama.

Borba protiv nasilja nad ženama i nasilja u porodici jedan je od prioriteta za EU. Ipak, i pored napora koji se ulažu u ovoj oblasti, nasilje na rodnoj osnovi ostaje veliki problem, rašireno a žrtve i dalje rijetko prijavljuju nasilnike. Danas ne postoje pouzdani podaci o tome koliko žena zaista trpi nasilje u Europi.

Na konferenciji koja se održava u Beču prisutno je više od 200 učesnika koji se bave različitim aspektima nasilja nad ženama.

25. novembar je Međunarodni dan eliminisanja nasilja nad ženama, i prvi od ukupno 16 dana aktitizma protiv rodnog nasilja. 
Prijavi grešku


Komentari (158)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...