{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Jeste li dobili narandžastu čestitku?

25.10.2013. u 15:14
0
15
Jeste li dobili narandžastu čestitku?
0
Jeste li dobili narandžastu čestitku?
Danas je petnaesti Narandžasti dan koji Institut za razvoj mladih KULT obilježava u cilju prevencije nasilja nad ženama i djevojkama.
Nasilje nad ženama i djevojkama globalni je problem, a kontinuirani rad na prevenciji od primarnog je značaja za sprječavanje i smanjivanje nasilja.

"Kampanjom Narandžasti dan razvijamo vještine građana kako bi komunikacijom i poštivanjem suvereniteta osobe gradili pozitivne odnose, ali prije svega bili svjesni stvarnog stanja i prisutnosti ovog problema čijem rješenju moraju doprinijeti. Kao jedan od važnijih uzroka rodno uvjetovanog nasilja pojavljuju se neprikladni rodni konstrukti koji žene stavljaju u potlačenu poziciju a muškarce potječu na odbranu časti i dominaciju silom. Rodno osvješteni pristup ove kampanje potječe građane/ke, naročito mlade, na redefiniranje štetnih rodnih stereotipa, kao preduvjet izgradnji pravednijih i jednakih odnosa muškaraca i žena", saopćeno je iz Instituta Kult.

U julu prošle godine, kampanja Generalnog sekretara UN-a, UNiTE kampanja u okončanje nasilja nad ženama proglasila je svaki 25. dan u mjesecu Narandžastim danom. Inicijativu je pokrenula UNiTE globalna mreža mladih, a aktivnosti koje UN implementira na nivou država, zajedno s nevladinim udruženjima, imaju cilj isticanja pitanja bitnih za sprječavanje i okončanje nasilja nad ženama i djevojkama, ne samo jednom godišnje, 25. novembra (na Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama i djevojkama), nego svakog mjeseca.

Ovomjesečna UNiTE kampanja nazvana Sigurni javni prostori za žene i djevojčice svoje aktivnosti usmjerava na isticanje preporuka iz dogovorenih zaključaka s 57. zasjedanja Komisije za status žena (CSW57) koja je održana u martu ove godine.

"Podržite prevenciju nasilja nad ženama i djevojkama, reagirajte i ne ignorirajte ono što vidite, iako je nasilje prividno, ili nevidljivo. Svoju podršku pokažite i javno noseći narandžastu boju", istakli su iz Kulta.

Sigurni javni prostori za žene i djevojkeŽene i djevojke širom svijeta svakodnevno su suočene sa seksualnim uznemiravanjem i drugim vrstama seksualnog nasilja kojima krše njihova ljudska prava. Žene i djevojčice u javnim prostorima se suočavaju s različitim vrstama seksualnog nasilja, uključujući seksualno uznemiravanje, silovanje i femicid. To se događa na ulici, u javnom prijevozu, u parkovima, u školama i oko njih, na radnom mjestu i drugim javnim prostorima u urbanim i ruralnim područjima.

Nasilje i strah od nasilja nad ženama ograničavaju slobodu pokreta i prava na pristup obrazovanju, radu, rekreaciji i osnovnim uslugama te mogu ograničiti učešće u političkom životu. Imaju negativan uticaj na njihovo zdravlje i blagostanje. Uprkos takvim dalekosežnim posljedicama, nasilje nad ženama i djevojkama je zapostavljen problem, s vrlo malo zakona i politika namijenjenih prevenciji i rješavanju tog problema.

57. zasjedanje komisije o statusu ženaTokom 57. zasjedanja Komisije o statusu žena, vlade su se obavezale na različite mjere kako bi javni prostori postali sigurnija mjesta za žene i djevojke.

Komisija za status žena, najviše globalno normativno tijelo za prava žena, tokom 57. zasjedanja prvi put je u svoj dokument s dogovorenim zaključcima uključila niz odredaba posvećenih sigurnosti žena i djevojaka na javnim mjestima, s naglaskom na gradove. Komisija je izrazila "duboku zabrinutost zbog nasilja nad ženama i djevojkama na javnim mjestima, uključujući seksualno uznemiravanje, pogotovo ako se ono koristi za zastrašivanje žena i djevojaka koje ih sprečava u ostvarivanju bilo kojeg od svojih ljudskih prava i osnovnih sloboda" (23, p4).

Komisija je pozvala države potpisnice da "povećaju mjere zaštite žena i djevojkama od nasilja i uznemiravanja, uključujući seksualno uznemiravanje i maltretiranje, na privatnim i javnim mjestima, kako bi se radilo na sigurnosti i zaštićenosti, kroz podizanje svijesti, uključivanje lokalnih zajednica, donošenje zakona za prevenciju zločina, programa kao što je Inicijativa za sigurne gradove Ujedinjenih Nacija.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: