BiH
54

Postanite i vi heroj ili heroina, ne šutite o nasilju

Klix.ba
Svaka četvrta žena u Bosni i Hercegovini je žrtva nasilja, a taj podatak ne smije biti zanemariv. Na problem nasilja nad ženama neprestano ukazuje Institut za razvoj mladih KULT, koji je danas ispred BBI-a u Sarajevu organizovao performans povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama.

Građani i građanke danas su imali priliku postati narandžasti heroji/heroine, informisati se o nasilju nad ženama, saznati više o sigurnim kućama i razgovarati o tom problemu sa volonterima KULT-a, a na poklon su dobijali i svoju fotografiju u "ulozi narandžastog heroja".

"Zadovoljni smo i sretni današnjim velikim odzivom sugrađana/ki akciji Narandžastog dana. Više od tri stotine žena, djevojaka, muškaraca i volontera/ki Instituta za razvoj mladih KULT učestvovali su u kreativnom performansu promocije pravih heroja/heroina. Svi koji su danas bili ispred BBI-a čuli su strašnu činjenicu da je svaka četvrta žena u Bosni i Hercegovini žrtva nasilja. Naglasak je na svim vrstama nasilja, od ekonomskog, psihičkog, pa sve do fizičkog", izjavio je Muamer Logo, glasnogovornik Instituta za razvoj mladih KULT.

Aktivisti KULT-a su naveli da oni brojnim projektima nastoje utjecati na ostvarivanje ravnopravnosti spolova.

"To činimo kroz kreiranje rodnoodgovornih budžeta za mlade u BiH, Srbiji i Hrvatskoj, zatim kroz izradu gender akcionih planova na lokalnom nivou, doprinosom na izradi Drugog akcionog plana za provođenje rezolucije UN-a 1325 te najjačim sredstvom borbe za ravnopravnost - obrazovanjem. Neformalnim obrazovanjem mladića i djevojaka paralizirani osjećaj nemoći pretvara u odgovornost mladih o raširenom problemu zlostavljanja žena u BiH i svijetu", izjavila je Nejra Kadić, koordinatorica Inicijative.

Statistike o nasilju nad ženama su poražavajuće, a žalosna je činjenica da se svim problemima koji nas okružuju posveti tek jedan dan u godini. Iz tog razloga, Institut za razvoj mladih KULT proteklih godina problem položaja žena i zlostavljanja žena pokušava aktuelizirati svakog 25. u mjesecu.

"Prema statistikama, 32,9 posto žena u svijetu pretrpjelo je fizičko nasilje od partnera najmanje jednom tokom života, 24,3 posto žena pretrpjelo je teško fizičko nasilje sa zdravstvenim posljedicama najmanje jednom tokom života, 4 posto žena tokom protekle godine prijavilo je teško fizičko nasilje od partnera, 40,3 posto žena pretrpjelo je psihičko nasilje od partnera najmanje jednom tokom života i 10,4 posto žena tokom protekle godine prijavilo je da ih je partner psihički zlostavljao", kazala je Berina Bukva, narandžasta heriona.

Organizacijom Narandžastog dana KULT nastoji podići i razviti svijest o rastućem problemu i negativnom trendu nasilja nad ženama.