BiH
19

Jeste li vi komšija koji čuje ili vidi nasilje?

Klix.ba
Institut za razvoj mladih KULT 25. decembra, kao i svaki 25. u mjesecu obilježava se Narandžasti dan u cilju prevencije nasilja nad ženama.

Institut za razvoj mladih KULT osnažuje mlade da djeluju u pravcu rješavanja ovoga problema. Ovo je osamnaesti Narandžasti dan kojim pozivaju na podršku žrtvama nasilja i preventivnom djelovanju.

Istinita priča o mladom bračnom paru

Dobili su prvoga sina. Rat. Majka i sin odlaze tetki u inozemstvo. Po završetku rata vraćaju se suprugu i ocu u Sarajevo. Dobili su drugoga sina. Ona održava kontakte s inozemstvom i pokreću privatni biznis, zajedno. Zastupnici su jedne veleprodaje. Posao biva jako uspješan. Dolazi i materijalno bogatstvo: automobili, kuća, nekoliko drugih nekretnina u Sarajevu... Stariji sin odlazi na školovanje u inozemstvo. Posao stalno raste osiguravajući im ugodan život. Izbjegli su dobar razlog za nasilje, ekonomski su stabilni.

"Dok me je otac tukao mama bi nakon dugo vremena, jer sam batine dobivao satima, došla u sobu, ili dnevni boravak i rekla da me pusti. Nakon što majka stane u moju odbranu, dolazio je red na nju: batine. Sjećam se jedne situacije kada je otac otjerao majku u WC i udarao je nogama te je onesvijestio. Tada je bila u sedmom mjesecu trudnoće."

Komšije su čule, nisu ništa poduzeli.

Bračni par više nije "bračni" poslije nekoliko godina sudske procedure i 17 godina nasilja, stalnih policijskih intervencija, a par, ispostavilo se, nisu bili od samog početka veze. On je otvorio privatni biznis iste djelatnosti i bore se za klijente. Podjela imovine je u dugogodišnjem procesu jer on traži dio dobiti od svake nekretnine. Na sudu su stalno. Ko zna koliko će se puta to ponoviti. Kažu da je takva procedura – teška i spora. On za njom svakodnevno dovikuje neumjesne i uvrijedljive komentare. Sa zaštitom, ili bez nje - to se ne mijenja.

Ona voli slušati glasnu muziku. To je opušta. Komšije sve čuju. Prijavljuju ometanje javnog reda i mira zbog preglasne muzike.

"Ne budite nijemi posmatrači/ce. Kada nasilnik žrtvi oduzme riječ - moramo govoriti umjesto nje, posuditi joj glas. Žrtvi je naš posuđeni glas kao svjetlo. Obasjava mjesta gdje se nasilje skriva. Tamo gdje ga i vi čujete. Jači glas, tj. više glasova, čini svjetlo jačim.

Ne dajte se poistovjetiti s nijemim posmatračem/icom - iskažite svoj stav noseći narandžastu boju danas. Podijelite svoju narandžastu fotografiju s drugima koji dijele Vaš stav. Učinite to danas na Facebook stranici instituta Kult. Prvih 180 autora/ica fotografija postaju vlasnici/e narandžastog kalendara za 2014. godinu.

Preuzimanje kalendara bit će dogovoreno u saradnji s "narandžastim" osobljem.