BiH
0

Jeste li vi memorisali 1265 - SOS broj za pomoć žrtvama nasilja?

FENA
U okviru Sedmice ravnopravnosti spolova koja je posvećena pitanjima, promociji i unapređenju položaja žena Institut za razvoj mladih KULT i Cinema City su proveli efektivnu kampanju "Hoće li iko pozvati SOS broj?!"

"Prikazivanjem videa o porodičnom nasilju u okviru kampanje 'Narandžasti dan' smo pokušali ukazati na svakodnevne probleme s kojima se susreće značajan broj žena i djevojaka u Bosni i Hercegovini. U toj akciji u Cinema Cityju se u toku Sedmice ravnopravnosti u dvorani jedan projicira video koji ukazuje na problem nasilja nad ženama", ističe projektna koordinatorica Nejra Kadić.

"Narandžasti dan" je inicijativa globalnog karaktera koju provodi Mreža mladih UNiTE i zaustavljanju nasilja nad ženama i djevojkama koje su žrtve nasilja, a kako tvrde u Institutu za razvoj mladih KULT čak 47,2 posto žena, djevojaka i djevojčica u dobi iznad 15 godina svakodnevno prolazi kroz neki od oblika nasilja.

"Nisam očekivala promotivni video prije projekcije filma za koji sam kupila kartu, često prije projekcije filma imamo priliku gledati reklame koje ostave utisak na gledatelje, niko nije očekivao video koji upozorava na nasilje u porodici", kazala je Dijana M. učenica trećeg razreda Prve gimnazije u Sarajevu nakon projekcije videa.

Istakla je da njoj i njenim drugaricama je video pokazao mnogo, iako srećom nisu žrtve nasilja sada znaju koji broj mogu pozvati ukoliko nam se isto dogodi te kako možemo prevenirati nasilje.

"Dobro sam zapamtila SOS broj telefona za pomoć žrtvama nasilja 1265 a broj sam trajno memorisala i u imeniku. Sigurna sam da ću sada moći konkretno pomoći onima koji se susreću s ovim društvenim problemom", rekla je Dijana M.

Iz Instituta za mlade KULT poručuju kako je pomoć žrtvama nasilja moralna dužnost svakog građanina i građanke te da nikako ne smijemo ostati nijemi na ovaj gorući problem koji se može riješiti u Federaciji BiH pozivom broja 1265 dok se u Republici Srpskoj nasilje može prevenirati jednostavnim pozivom 1264.