BiH
28

Umjesto u Kampusu UNSA, ledena dvorana mogla bi se graditi na Ilidži ili u Lukavici

Piše: A. B.
Glavni grad Bosne i Hercegovine ove godine trebao bi dobiti ledenu dvoranu u Kampusu Univerziteta u Sarajevu. Međutim, prema tvrdanja glavnih investitora, gradnja bi se mogla premjestiti i na područje općine Ilidža ili čak u Lukavicu.

Problem glavnom investitoru Hokejaškom klubu "Vukovi" predstavlja neriješeno pitanje zemljišta na kojem se nalazi restoran "Una" u sklopu Kampusa UNSA. Problem je trebao biti riješen prošle sedmice na sjednici Upravnog odbora UNSA, međutim na njoj se nije pojavio rektor Muharem Avdispahić. Zbog ovih i sličnih problema, investitor planira izmjestiti gradnju ledene dvorane na područje općine Ilidža ili u Lukavicu.

U Općini Ilidža pozdravljaju ideju gradnje ledene dvorane na području ove općine.

"Općina Ilidža je spremna i ima uvjete za izgradnju takve dvorane. Imamo i lokaciju i zemljište. Spremni smo pomoći i učestvovati da se napravi ledena dvorana u Sokolović-Koloniji. Pomoći ćemo i u izgradnji infrastrukture i spremni smo ozbiljnom investitoru omogućiti dobijanje dozvole u najkraćem mogućem roku", navode iz Općine Ilidža.

Iz sarajevskog Univerziteta, međutim, tvrde suprotno. Naime, prema njihovim navodima, Udruženje građana Hokejaški klub "Vukovi" uputilo je 29. septembra 2015. godine Univerzitetu u Sarajevu zahtjev za izgradnju montažno-demontažne sportske dvorane na prostoru Kampusa Univerziteta, koja bi bila namijenjena ledenim sportovima.

"Upravni odbor Univerziteta u Sarajevu je na sjednici održanoj 27.oktobra 2015. godine podržao pregovore između Univerziteta u Sarajevu i Udruženja građana Hokejaški Klub 'Vukovi' Sarajevo u vezi s izgradnjom montažno-demontažne sportske dvorane na lokaciji Kampusa Univerziteta u Sarajevu. Nakon promjena u rukovodstvu Udruženja građana Hokejaški klub 'Vukovi', Univerzitet u Sarajevu je dostavio sugestije na nacrt ugovora u skladu sa mišljenjem pravnih eksperata s Univerziteta. Udruženje građana Hokejaški klub 'Vukovi' su inovirani prijedlog ugovora dostavili Univerzitetu u martu 2016. godine", navode iz UNSA.

Univerzitet u Sarajevu podržava inicijativu izgradnje montažno-demontažne sportske dvorane na prostoru Kampusa Univerziteta, i poduzeće sve aktivnosti u cilju realizacije navedenog projekta.

Dodaju i to da je Općini Novo Sarajevo 19. aprila 2016. godine upućen zahtjev za izdavanje urbanističko-tehničkih uvjeta gradnje sportske dvorane s ledenom plohom na parceli označenoj kao "athletic facilities" u obuhvatu Regulacionog plana "KVADRANT C1-MARIJIN DVOR", a u okviru zone "Kampus Univerziteta - Sarajevo". Mišljenje je potrebno radi nastavka procedure pribavljanja urbanističke saglasnosti i dozvole za izgradnju pomenute dvorane sa ledenom plohom.

Podsjećamo, ideja za gradnju ledene dvorane u Sarajevu postojala je i prošle godine, a trebala se nalaziti na prostoru bivše kasarne Safet Zajko u Halilovićima. Općina Novi Grad Sarajevo obezbjedila je parcelu za dvoranu, koji je odlukom Vlade Federacije Bosne i Hercegovine dodijeljena na upravljanje upravo ovoj Općini.