BiH
134

Sarajevo bi uskoro trebalo dobiti ledenu dvoranu u Kampusu UNSA: Gradnja počinje najesen

Piše: A. Bijelonja
Ilustracija (Foto: Klix.ba)
Ilustracija (Foto: Klix.ba)
Sarajevo bi uskoro trebalo dobiti ledenu dvoranu koja će biti izgrađena u Kampusu sarajevskog Univerziteta. Trenutno je u procesu dobivanje potrebne dozvole, a glavni investitor i operater projekta je Hokejaški klub "Vukovi".

Dvorana će biti izgrađena na području općine Novo Sarajevo, pa se s te strane očekuje pomoć i lokalnih vlasti. Kako je za portal Klix.ba kazao Denis Silajdžić, predsjednik HK "Vukovi", gradnja bi trebala početi u augustu ili septembru ove godine.

"Trenutno čekamo građevinsku dozvolu od Univerziteta u Sarajevu, kako bismo mogli krenuti s gradnjom dvorane. Pomoć su nam do sada obećali premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković, resorno Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo, rektor Univerziteta i načelnik Općine Novo Sarajevo Nedžad Koldžo", kazao je za naš portal Silajdžić.

Za realizaciju projekta ledene dvorane u okviru sarajevskog Univerziteta potrebno je izdvojiti finansijska sredstva u iznosu od 1 milion KM, a dvorana je već kupljena u inostranstvu.

"Do sada su prikupljenja sredstva koja su utrošena za kupovinu dvorane koju bi koristili svi građani u Kantonu Sarajevo i šire i to u periodu od 9 mjeseci, a vjerovatno bi se izbjeglo korištenje za vrijeme ljeta. Univertitet u Sarajevu također bi imao koristi od ovog projekta, s obzirom na to da bi ga mogli koristiti studenti fakulteta za sport", izjavio je predsjednik HK "Vukovi".

Sutra počinju prvi pregovori oko gradnje

S obzirom na to da je naš sagovornik istaknuo bezrezervnu podršku novosarajevske Općine na čijem teritoriju će se graditi pomenuta dvorana, kontaktirali smo načelnika Koldžu, iz čijeg kabineta nam je rečeno da će se sutra održati sastanak po pitanju implementacije ovoga projekta.

"Premijer Kantona Sarajevo za sutra je sazvao radno-konsultivni sastanak na kojem će prisustvovati predstavnici resornog ministarstva, Zavoda za izgradnju KS-a i sarajevskog Univerziteta. Tada će se načelnik i nadležne Općinske službe konkretno upoznati s ovim planom i znat ćemo koliko, eventualno, možemo uložiti, te šta se od nas traži", kazali su za Klix.ba iz press službe Općine Novo Sarajevo.

Informaciju su za naš portal potvrdili i iz press službe Univerziteta u Sarajevu, kazavši da će sastanak biti održan u Ministarstvu za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo, a na kojem će biti razgovarano o mogućnostima smještaja ledene dvorane na lokaciji Kampusa Univerziteta u Sarajevu.

Inače, Savez hokeja na ledu Bosne i Hercegovine je aktivirao svoj rad 2000. godine, cijeneći razvojne dokumente u našoj zemlji, a povod jebilo aktiviranje ledene plohe u Zetri i izvjesnost budžetske podrške Grada Sarajeva. Na inicijativu Grada Sarajeva krajem 2000. godine je Savez potpisao Protokol o saradnji s Gradom Sarajevom s ciljem ubrzanog razvoja zimskih sportova i zajedničkim radom na promociji Sarajeva kao odredišta zimskog turizma i namjere da se Sarajevo kandidira za Zimske olimpijske igre.

Ideja za gradnju postojala i prošle godine

Jedan od osnovnih preduvjeta za uspješnu kandidaturu za ZOI, prije svega, je određeni stepen razvitka i popularnosti zimskih sportova, što podrazumijev postojanje uvjeta za njihovo djelovanje. Hokej na ledu je jedini kolektivni sport, za čije omasovljenje, djelovanje i razvoj je potrebna dobra organizacija klubova i samog saveza u smislu organizacije liga i drugih obaveznih takmičenja, po svim strogim uvjetima Međunarodne federacije hokeja na ledu.

U Bosni i Hercegovini je hokej na ledu prestao postojati 1989. godine, kada je zamrznut rad jedinog hokejaškog kluba "Bosna" budući da je ukinuta jedina preostala ledena ploha na Zetri, bitno nasljeđe ZOI-a 84., olimpijski objekt koji je za Međunarodni olimpijski komitet značio uvjete za omasovljenje i širenje zimskih sportova i duha olimpizma u Sarajevu i BiH.

Olimpijska dvorana Zetra je nakon ratnog razaranja obnovljena zahvaljujući MOK-u. Međutum zimski sportovi u pravom smislu nisu još zaživjeli. Stazu za brzo klizanje i ledenu plohu u dvorani je zamijenila jedna ledena ploha koja se u prve dvije sezone nakon obnove montirala i koristila na otvorenom prostoru, a prioritet u dvorani su imali sportovi na suhom i drugi kulturni i estradni sadržaji.

Podsjećamo, ideja za gradnju ledene dvorane u Sarajevu postojala je i prošle godine, a trebala se nalaziti na prostoru bivše kasarne Safet Zajko u Halilovićima. Općina Novi Grad Sarajevo obezbijedila je parcelu za dvoranu, koji je odlukom Vlade Federacije Bosne i Hercegovine dodjeljena na upravljanje upravo ovoj Općini.