BiH
0

Umjesto u 10, sjednica Predstavničkog doma počela oko 14 sati

FENA
Sjednica Predstavničkog doma Federalnog parlamenta počela je oko 14 sati u Sarajevu nakon što je većinom glasova dogovoreno, na prijedlog poslaničkih klubova Socijaldemokratske partije (SDP) BiH i Stranke demokratske akcije (SDA), da dopredsjedavajući Tomo Vidović vodi sjednicu, odnosno da ubuduće obavlja dužnost predsjedavajućeg do izbora novog jer je to mjesto upražnjeno januarskom ostavkom predsjedavajućeg Fehima Škaljića.

Današnja sjednica trebalo je da počne u 10 sati, ali je satima trajala nedoumica - ko će je voditi.

Dopredsjedavajući Tomo Vidović je vodio prethodnu sjednicu nakon Škaljićeve ostavke, a ona je zbog obimnog dnevnog reda i drugih okolnosti, održavana u segmentima, u više termina, te okončana tek jučer.

Vidović je danas problematizirao - da li on može voditi i novo zasjedanje ako ga za to ne ovlaste ostali članovi Predstavničkog doma kao što ga je Škaljić, u momentu ostavke, ovlastio da okonča vođenje prethodnog.

Nakon sati rasprava, pauze i nedoumica, poslanici su danas Vidovića ovlastili posebnim zaključkom na prijedlog SDP-a i SDA, ne samo da predsjedava današnjom već i narednim sjednicama do izbora novog najvišeg rukovodioca Predstavničkog doma.