BiH
0

Nakon pauze neki poslanici se vratili, Vidović prekinuo sjednicu: Ovo nema smisla!

FENA
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Sjednica Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine u Sarajevu prekinuta je popodne zbog nedostatka kvoruma.

Tome je prethodila pauza proglašena na pola sata, ali nakon isteka 55 minuta je dopredsjedavajući Tomo Vidović, uočivši da se u salu nije vratio dovoljan broj poslanika, zatražio prozivku kojom je ustanovljeno da je po pauzi došlo njih 46.

To nije dovoljno za kvorum, konstatirao je Vidović te, negodujući, prekinuo zasjedanje.

"Ovo zaista nema smisla", rekao je između ostalog.

Prije pauze je dobar dio vremena protekao u raspravi o nacrtu predloženih izmjena i dopuna Zakona o finansijskoj konsolidaciji preduzeća Željeznice FBiH, a kada je, prema rezultatima glasanja prikazanim na monitoru, dopredsjedavajući Vidović konstatirao da je Nacrt odobren, poslanik Marinko Čavara je poslovnički intervenirao rekavši da ni u tom trenutku, po njegovoj evidenciji, nije bilo kvoruma.

Zbir elektronskih glasova "za", "protiv" i "uzdržanih" bio je u ovom slučaju 52, međutim, Čavara tvrdi da su u sali tada bila 44 člana Predstavničkog doma, što nije dovoljno za kvorum.

Upravo je u takvoj situaciji proglašena polusatna pauza, a po njenom isteku konstatirano prozivkom da kvoruma nema i sjednica je prekinuta.

Prije rasprave o konsolidaciji Željeznica FBiH, poslanici su prihvatili nacrte izmjena i dopuna Krivičnog zakona, Zakona o unutrašnjoj trgovini i Zakona o ministarskim, Vladinim i drugim imenovanjima.

Sjednici nisu prisustvovali poslanici Saveza za bolju budućnost BiH.

Oni su od jučer najavili da neće učestvovati u radu Parlamenta dok na dnevnom redu ne bude njihov prijedlog za ostavku aktuelne Federalne vlade, kao i za amnestiranje svih učesnika protesta u Federaciji osim pojedinaca za koje se utvrdi da su rušili i palili imovinu tokom demonstracija 7. februara u više gradova.

Dopredsjedavajući Tomo Vidović najavio je za 12. mart naredni nastavak ove sjednice, inače započete krajem prošle godine.

Za 12. mart je planirana još jedna, nova sjednica Predstavničkog doma.