BiH
0

Sjednica okončana nakon pauza i prekida, Bećirović tvrdi da je prekršen Poslovnik

FENA
Završena je današnja sjednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine obilježena pauzama i prekidima, a zamjenik predsjedavajućeg ovog doma Denis Bećirović (Socijaldemokratska partija - SDPBiH) kazao je da je današnja sjednica okončana suprotno odredbama Poslovnika.

Naime, nakon proglašene pauze poslanici iz Republike Srpske nisu se pojavili na nastavku sjednice, a iz dva puta kvorum za nastavak nije bilo moguće uspostaviti.

Poslanici nisu odmakli dalje od prve tačke dnevnog reda u okviru koje su postavljali poslanička pitanja jer su poslanici iz RS-a tražili informacije od ministra pravde BiH Bariše Čolaka o raspisivanju potjernice Hrvatske za generalom Vojske Republike Srpske (VRS) Manojlom Milovanovićem i na osnovu čega se general VRS Novak Đukić još nalazi u zatvoru iako je usvojena njegova apelacija u Ustavnom sudu, a ministar nije imao zvanične informacije o ovim pravnim stvarima.

Poslanici Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i Srpske demokratska stranke (SDS) nisu željeli nastaviti sjednicu bez ovih informacija te su samo Drago Kalabić (SNSD) i Darko Babalj (SDS) o tome obavijestili novinare.

Od 42 poslanika ovog doma sjednica je prekinuta jer je nastavku prisustvovalo samo njih 18 od potrebnih 22. Sjednici su prisustvovali poslanici iz SDP-a, Stranke demokratske akcije (SDA), Saveza za bolju budućnost (SBB) BiH i Stranke za BiH.

Bećirović je novinarima kazao da Parlamentarna skupština BiH mora raditi u skladu s ustavnim nadležnostima i poslovničkim obavezama. Prekid sjednice ne može se, tvrdi Bećirović, dogoditi bez odluke Doma.

  • Ovo je situacija za reagiranje visokog predstavnika u BiH Valentina Inzka i Delegaciju Evropske unije u BiH te šest svjedoka Dejtonskog mirovnog sporazuma - stav je Bećirovića.

Komentirajući današnju sjednicu, poslanik SDA Šefik Džaferović smatra da ovaj dom ne može raditi pod bilo čijom prijetnjom ili bilo čijim uvjetima, a svi trebaju da se ponašaju u skladu s Ustavom i Poslovnikom.

Inače, na dnevnom redu današnje sjednice bilo je nekoliko važnih zakona o kojima su se poslanici trebali izjašnjavati, a nastavak danas prekinute sjednice nije najavljen.