Maloljetničko prestupništvo
0

Umjesto surovog kažnjavanja, rehabilitacija i tretman

SRNA
Safet Halilović
Safet Halilović
Maloljetnim prestupnicima u BiH treba posvetiti više pažnje kroz rehabilitaciju i tretman umjesto surovog kažnjavanja, jer praksa pokazuje da ne daje rezultate, ističe se u studiji koju su uradili predstavnici Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH uz pomoć Kancelarije Italijanske kooperacije za razvoj.

Ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH Safet Halilović rekao je da je riječ o jednom od projekata koji je u skladu sa strategijom BiH za borbu protiv maloljetničke delikvencije i ima studiozan pristup, koji traži alternativna rješenja.

"Insistira se na edukativnom, preventivnom i drugim aspektima, čije je težište na edukaciji, obrazovanju, te radu sa pravosudnim institucijama koje su edukovane da na nov način djeluju sa ovom populacijom", istakao je Halilović na konferenciji pod nazivom "Ojačavanje maloljetničke pravde u BiH" koja je počela danas u Sarajevu. 

On je naveo da delinkventno ponašanje djece nije nastalo samo po sebi, već je rezultat socijalnih, pedagoških prilika u porodici, a da bi projekti ovog tipa trebalo da sagledavaju sve te elemnete i preventivno djeluju.

Halilović napominje da je resorno monistarstvo izradilo novi strateški dokument u oblasti maloljetničkog prestupništva, odnosno pravosuđa za maloljetnike u BiH za period 2011-2014. godine.

Planirano je utvrditi aktivnosti resornih institucija na svim nivoima vlasti u BiH u vezi sa pitanjima "djece u sukobu sa zakonom", odnosno podržati proces donošenja akcionih planova i nastavka aktivnosti u okviru prethodne Strategije protiv maloljetniičkog prestupništva u BiH za period 2006-2010. godina.

Amabasador Italije u BiH Rejmondo de Kardona kaže da je riječ je o projektu koji se bavi maloljetničkom pravdom i koji je aktivan već tri godine i da se sa njim želi postići da se italijanska iskustva prenesu u BiH. 
"Cijeli projekat je posvećen toj osjetljivoj grupi u bh. društvu, te rješavanju njihovih problema i poboljšanja života", rekao je Kardona novinarima i dodao da je italijansko iskustvo o ovom pitanju priznato u cijeloj Evropi, gdje ima velikog uspjeha.

Prema njegovim riječima, ovoj kategoriji se mora prići na sasvim drugačiji način nego punoljetnim licima i moraju se stvoriti strukture koje će se brinuti samo o maloljetnicima. 

"Uz to se mora priključiti sve ono što će pomoći da se normalizuje život te djece - škola i sve što ide uz takve aktivnosti. Mora se sve napraviti na način da se obezbijedi normalan život tim djevojčicama i dječacima, jer problemi sa kojima se susreću u tom momentu trebalo bi da bude samo jedna `otvorena i zatvorena zagrada`, a ne jedna rana koja će im ostati do kraja života", rekao je Kardona.

Kancelarija Italijanske kooperacije za razvoj od februara 2009. godine finansira projekat "Ojačavanje maloljetničke pravde u BiH" čiji je jačanje pravosudnog sistema za maloljetnike u BiH kroz obuku svih zainteresovanih strana - susdstva, policije, socijalnog sektora u radu sa maloljetnim počiniocima krivičnih djela, kao i kroz aktivnosti komunikacije i senzibilizacije.