Podaci Centra za kulturu dijaloga
0

Maloljetničko prijestupništvo u porastu

FENA
Prijestupništvo maloljetnika je u porastu, nasilje na ulici agresivnije, upozorio je danas u Sarajevu Centar za kulturu dijaloga.

Ta nevladina asocijacija je organizator cjelodnevne javne debate koja se održava danas u Sarajevu o temi "Počinioci i žrtve krivičnih djela su naša djeca - spriječimo maloljetničko prijestupništvo kulturom dijaloga". Ciljevi su praćenje i analiza realizacije obećanih aktivnosti i planova za iznalaženje rješenja problema maloljetničkog prijestupništva.

Poredeći stanje od novembra prošle godinje, kada je održana prethodna debata, Centar za kulturu dijaloga, pozivajući se na policijsku statistiku, naglašava da je prijestupništvo učestalije čak za 81,4 posto u Kantonu Sarajevo, kao i na nivou Federacije u ukupnom broju počinjenih krivičnih djela.

Kao veoma zabrinjavajuću činjenicu, ova asocijacija navodi da trenutno praktično ne postoji koordinacijsko tijelo za provedbu državne strategije u borbi protiv maloljetničkog prijestupništva. Još u martu je trebalo da bude usvojena nova, ali to se nije desilo jer nema političke volje iz Republike Srpske da strategija bude na državnom nivou, navedeno je.

Ni odgovarajući zakoni nisu usvojeni, dok nevladin sektor nema sistemskog pristupa problemu već samo sporadične projekte, zaključuje Centar za kulturu dijaloga.

Prema njegovom istraživanju, jedino se Grad Sarajevo može pohvaliti rezultatima saradnje u projektu s nevladinom asocijacijom "Altius".

Najavljena mjera stalnog policijskog nadzora u gradskom prijevozu nije potpuno implementirana, a propis u Sarajevu da maloljetnici ne mogu poslije 23 sata boraviti na ulici bez staratelja još je formalno na snazi, rekle su uime Centra za kulturu dijaloga Sanja Vlaisavljević i Ana Gengo.