Pravda za svako dijete
0

FOTO / Zatvaranje maloljetnika treba biti zadnje rješenje

Sarajevo-x.com
Voditi računa o najboljem interesu djece bez obzira da li su žrtve, svjedoci ili počinioci krivičnih djela, promocija alternativa lišenju slobode maloljetnika koje se treba koristiti kao zadnja mjera, i više truda u sprečavanju nasilja i prijestupništva, samo su dio principa UNICEF-ove kampanje "Pravda za svako dijete".

Povodom početka kampanje, Ministarstvo pravde BiH u četvrtak je organiziralo sastanak kojem su uz predstavnike UNICEF-a, ambasadore Švedske i Švicarske čije ambasade podržavaju kampanju, prisustvovali predstavnici nadležnih entitetskih ministarstava, ali i stručnjaci koji se direktno na terenu susreću sa maloljetnicima koji dolaze u sukob sa zakonom.

Foto: Almir Panjeta/Sarajevo-x.com
Foto: Almir Panjeta/Sarajevo-x.com

"Pravda za svako dijete" između ostalog znači da se dostojanstvo svakog djeteta mora poštovati u svim okolnostima. Sva djeca su jednaka, a posebno djeca u kontaktu sa pravosuđem - bilo da su žrtve, svjedoci ili prijestupnici - imaju pravo na posebnu zaštitu. Maloljetni prijestupnici često su stigmatizirani i tretiraju se kao delikventi. Ono što se često ne uzima u obzir je da su oni žrtve sistema koji nije osjetljiv na njihove potrebe, i društva koje “, istakla je Florence Bauer, predstavnica UNICEF-a u BiH.

Istakla je kako je bitno iznaći alternative zatvaranju maloljetnika koje treba biti posljednja opcija, ali i ako se nekada pokaže kao jedina - da bude u skladu sa svim međunarodnim standardima i uz poštivanje dječijih prava.

Foto: Almir Panjeta/Sarajevo-x.com
Foto: Almir Panjeta/Sarajevo-x.com

Ambasadori Švedske i Švicarske Bosse Hedberg i Andre Schaller kazali su kako su zadovoljni što mogu ulestvovati u kampanji kakva je "Pravda za svako dijete".

"Djeci trebamo pružiti zaštitu od nasilja i zlostavljanja, obezbijediti im socijalne i zdrvavstvene servise, te im omogućiti da participiraju u svim stvarima bitnim za njih", kazao je Schaller na otvaranju sastanka, dok je Hedberg istakao kako BiH koja želi u Evropsku uniju mora uraditi još mnogo toga na unapređenju poptovanja ljudskih prava i prava djeteta, za šta će imati podršku Švedske.

Predstavnik Ministarstva pravde RSNenad Mirkonj prisutne je informirao o donošenju Zakona o zaštiti i postupanju sa djecom i maloljetnicima u krivičnom postupku koji je u RS usvojen u januaru ove godine, dok je isti zakon još uvijek u proceduri usvajanja kad je riječ u FBiH.