BiH
0

Umjesto Ledene dvorane Vlada KS sanira plato ispred Skenderije

FENA
Skenderija
Skenderija
Vlada Kantona Sarajevo (KS) utvrdila je prijedlog Programa javnih investicija za period 2012.- 2014. godina.

Program sadrži podatke za 138 projekata, od toga su 103 tekuća projekta ukupne vrijednosti 793.740.601,00 KM i u čijem finansiranju budžet KS-a učestvuje sa 66,3 posto.

Za početak realizacije 35 novih kandidovanih projekata potrebno je osigurati 39.332.599,00, a njihova ukupna vrijednost je 167.263.800,00 KM.

Cilj Programa javnih investicija je usklađivanje razvojnih projekata s realnim izvorima finansiranja, a treba da posluži i kao sredstvo za bolji pristup iznalaženju drugih izvora finansiranja, s obzirom na to da budžetska sredstva nisu dovoljna za finansiranje višegodišnjih razvojnih projekata, a konačnu odluku o usvajanju Programa donosi Skupština KS-a.

Vlada Kantona Sarajevo je na današnoj sjednici donijela zaključak da se neutrošena kreditna sredstva Razvojne banke FBiH od 250.000,00 KM, odobrena za finansiranje projekta Rekonstrukcije ledene dvorane KCS "Skenderija", preusmjere i iskoriste u novi projekt - Sufinansiranje sanacije platoa "Skenderija" jer, po procjeni menadžmenta Skenderije, spomenuta sredstva nisu dovoljna za stavljanje postrojenja za led u funkciju i da taj projekt treba sačekati sticanje uvjeta za njegovu cjelokupnu realizaciju.

Na istoj sjednici Vlada je dala saglasnost Školskom odboru JU Osnovna škola "Hrasno" na imenovanje Sejde Mirvića, profesora pedagogije i psihologije, za direktora škole, te Školskom odboru OŠ "Hasan Kaimija" za imenovanje Alije Džigala, dipl, ing. elektronike, za direktora škole. Saglasnost za mjesto direktora dobio je i Refik Kurtović, profesor razredne nastave, u JU Osnovna škola "Srednje".

Vlada je imenovala predsjednike i članove upravnih odbora javnih ustanova iz nadležnosti Ministarstva kulture i sporta, i to u: "Bosanskom kulturnom centaru", "Historijskom arhivu Sarajevo", "Kamernom teatru 55", Muzeju "Alija Izetbegović", "Sarajevskom ratnom teatru – SARTR", "Collegiumu artisticumu", "Sarajevo artu" i "Međunarodnom teatarskom i filmskom festivalu – MESS", saopćeno je iz Pres-službe KS-a.