BiH
0

Skupština KS: 11 odluka o zdravstvenim ustanovama

FENA
Zastupnici u Skupštini Kantona Sarajevo (KS) jednoglasno su na današnjoj sjednici usvojili 11 odluka kojima se preuzimaju prava i obaveze osnivača i usklađuju organizacija i poslovanje javnih ustanova iz oblasti zdravstva.

To su: Zavod za medicinu rada KS-a, Zavod za zaštitu zdravlja studenata Univerziteta u Sarajevu, Zavod za javno zdravstvo KS-a, Zavod za hitnu medicinsku pomoć KS-a, Zavod za zdravstvenu zaštitu zaposlenika MUP-a KS, Dom zdravlja KS-a, Psihijatrijska bolnica KS-a, Apoteke Sarajeva, Zavod za sportsku medicinu KS-a, Zavod za zaštitu žena i materinstva KS-a i Opća bolnica "Prim. dr. Abdulah Nakaš".

Kantonalni ministar zdravstva Zlatko Vuković pojasnio je za Fenu da je odlukama definiran način upravljanja ovim ustanovama, način izbora upravljačkih struktura, regulirana je i odgovornost za preraspodjelu viška sredstava, pokrivanje gubitaka, precizira se način finansiranja, a sada se i jasno zna za šta je odgovoran osnivač - Kanton Sarajevo, a za šta upravljačka struktura.

Zastupnici su odmah na početku rasprave o ovoj tački dnevnog reda pitali zašto u ovim odlukama nije uvršten Klinički centar Univerziteta u Sarajevu, a ministar je pojasnio da je Vlada Federacija BiH osnivač KCUS, dok su suosnivači četiri kantona među kojima je KS, koji najviše sredstava izdvaja za KCUS, ali je i najveći korisnik.

"Od rata ovaj problem nije zakonski jasno riješen, tako da postoje i različiti načini finansiranja Kliničkog centra zbog čega je i važno da se odredi vlasništvo nad Centrom, obzirom da KS ulaže najviše sredstava za KCUS", dodao je Vuković.

Zastupnici su tražili i da se ime opće bolnice promijeni u kantonalnu bolnicu, ali Vuković u izjavi za Fenu naglašava da to povlači niz drugih stvari. Naime, kantonalna bolnica mora imati ono što opća ne mora samim tim potrebno je mnogo ulaganja kako u opremi za rad tako i u osiguranju dovoljnog stručnog kadra.

Ministar je najavio da će do maja biti urađen detaljan elaborat o potrebama Kantona Sarajevo u kojem će biti precizirano koliko je to potrebno kreveta, koje vrste kreveta, koliko je potrebno za svako pojedinačno odjeljenje, ali i koliko je kantonalnoj bolnici potrebno kadrova.

Stoga, ističe ministar, ne smije se uraditi nešto što kasnije neće moći biti izfinansirano, a elaboratom će se sve detaljno definirati šta je to potrebno te neće biti problem da se u fazama sve ove potrebne stvari urade.

Na sjednici su danas usvojeni i programi rada 14 javnih ustanova iz oblasti kulture.

Premijer KS-a Fikret Musić je podsjetio da je ovo prvi put da se programi rada institucija nalaze na početku godine pred zastupnicima, te potcrtao da kulturne institucije opstaju i dostojanstveno predstavljaju kulturu glavnog grada iako rade sa ograničenim finansijskim sredstvima.