{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Skupština KS: 11 odluka o zdravstvenim ustanovama

F
5.3.2012. u 19:34
0
0
Skupština KS: 11 odluka o zdravstvenim ustanovama
0
Skupština KS: 11 odluka o zdravstvenim ustanovama
Zastupnici u Skupštini Kantona Sarajevo (KS) jednoglasno su na današnjoj sjednici usvojili 11 odluka kojima se preuzimaju prava i obaveze osnivača i usklađuju organizacija i poslovanje javnih ustanova iz oblasti zdravstva.
To su: Zavod za medicinu rada KS-a, Zavod za zaštitu zdravlja studenata Univerziteta u Sarajevu, Zavod za javno zdravstvo KS-a, Zavod za hitnu medicinsku pomoć KS-a, Zavod za zdravstvenu zaštitu zaposlenika MUP-a KS, Dom zdravlja KS-a, Psihijatrijska bolnica KS-a, Apoteke Sarajeva, Zavod za sportsku medicinu KS-a, Zavod za zaštitu žena i materinstva KS-a i Opća bolnica "Prim. dr. Abdulah Nakaš".

Kantonalni ministar zdravstva Zlatko Vuković pojasnio je za Fenu da je odlukama definiran način upravljanja ovim ustanovama, način izbora upravljačkih struktura, regulirana je i odgovornost za preraspodjelu viška sredstava, pokrivanje gubitaka, precizira se način finansiranja, a sada se i jasno zna za šta je odgovoran osnivač - Kanton Sarajevo, a za šta upravljačka struktura.

Zastupnici su odmah na početku rasprave o ovoj tački dnevnog reda pitali zašto u ovim odlukama nije uvršten Klinički centar Univerziteta u Sarajevu, a ministar je pojasnio da je Vlada Federacija BiH osnivač KCUS, dok su suosnivači četiri kantona među kojima je KS, koji najviše sredstava izdvaja za KCUS, ali je i najveći korisnik.

"Od rata ovaj problem nije zakonski jasno riješen, tako da postoje i različiti načini finansiranja Kliničkog centra zbog čega je i važno da se odredi vlasništvo nad Centrom, obzirom da KS ulaže najviše sredstava za KCUS", dodao je Vuković.

Zastupnici su tražili i da se ime opće bolnice promijeni u kantonalnu bolnicu, ali Vuković u izjavi za Fenu naglašava da to povlači niz drugih stvari. Naime, kantonalna bolnica mora imati ono što opća ne mora samim tim potrebno je mnogo ulaganja kako u opremi za rad tako i u osiguranju dovoljnog stručnog kadra.

Ministar je najavio da će do maja biti urađen detaljan elaborat o potrebama Kantona Sarajevo u kojem će biti precizirano koliko je to potrebno kreveta, koje vrste kreveta, koliko je potrebno za svako pojedinačno odjeljenje, ali i koliko je kantonalnoj bolnici potrebno kadrova.

Stoga, ističe ministar, ne smije se uraditi nešto što kasnije neće moći biti izfinansirano, a elaboratom će se sve detaljno definirati šta je to potrebno te neće biti problem da se u fazama sve ove potrebne stvari urade.

Na sjednici su danas usvojeni i programi rada 14 javnih ustanova iz oblasti kulture.

Premijer KS-a Fikret Musić je podsjetio da je ovo prvi put da se programi rada institucija nalaze na početku godine pred zastupnicima, te potcrtao da kulturne institucije opstaju i dostojanstveno predstavljaju kulturu glavnog grada iako rade sa ograničenim finansijskim sredstvima.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: