Neodgovarajuća regulativa
25

Ulični rječnik političara ohrabren i zakonom: Govor mržnje neprihvatljiv samo u mjesec dana kampanje

B. R.
© Shutterstock
© Shutterstock
Domaći političari sve češće se koriste uličnim rječnikom u kojem ne nedostaju uvrede i psovke. Pri tome ne snose nikakvu odgovornost, što je posljedica i trenutne zakonske regulative.
Pitanje (ne)kulture dijaloga ponovo se aktueliziralo nakon što se SDA-ov zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo Haris Zahiragić uvredljivim riječima obratio NS-ovom zastupniku u Parlamentu Federacije Bosne i Hercegovine Mirsadu Čamdžiću.

Nakon što je Čamdžić u sinoćnjem gostovanju u Centralnom dnevniku televizije Face komentarisao Zahiragićeve političke stavove, Zahiragić mu je preko društvene mreže Twitter poručio da je "pseto balijsko". Nakon burne reakcije javnosti na Twitteru, SDA-ov zvaničnik se nije izvinio, ali je istakao da je riječ o "nespretnoj" i "neadekvatnoj" objavi.

Da ovakve poruke političara budu sve učestalije, a da za to uopće ne snose bilo kakvu odgovornost, doprinosi se i postojećom zakonskom regulativom. Na to je ukazao i član Centralne izborne komisije (CIK) Željko Bakalar.

Podsjetio je na slučaj stranke Ujedinjena Srpska kojoj je CIK pokušao onemogućiti učešće na posljednjim lokalnim izborima zbog govora mržnje u videospotu ove stranke.

Međutim, sud Bosne i Hercegovine je poništio CIK-ovu suspenziju zbog toga što je govor mržnje kažnjiv samo ako je izražen u toku izborne kampanje, što je regulisano Izbornim zakonom. U slučaju Ujedinjene Srpske, sporni videospot je objavljen prije početka kampanje.

Dakle, govor mržnje političara je kažnjiv samo ako je izrečen u toku izborne kampanje. Samo oni koji podnesu privatnu tužbu mogu se nadati da sankcija neće izostati. Ne nedostaje političara kojima nije prihvatljivo da to bude kažnjivo i kada kampanja nije u toku.

Među njima je i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik (SNSD) koji nerijetko vrijeđa političke protivnike, neistomišljenike, novinare i druge. U međuvremenu upravo Dodikova vlast juriša na novinare i slobodu govora, namjeravajući tako zaštititi, kako tvrde, svoj dignitet.