BiH
60

Ulaz u Zenicu: Počeli radovi na rekonstrukciji petlje u Blatuši

Piše: E. M.
(Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)
Na petlji u zeničkom naselju "Blatuša" danas su počeli radovi na rekonstrukciji oštećenog mosta, a investitor prve faze je JP Ceste Federacije Bosne i Hercegovine.

Rekonstrukcija blatuške petlje predstavlja jedan od većih i zahtjevnijih projekata zbog čega je njena rekonstrukcija duže vremena bila na čekanju. Zbog zahtjevnosti projekta, rok završetka radova je četiri mjeseca, a saobraćaj će se odvijati alternativnim pravcima.

Ministar saobraćaja Zeničko-dobojskog kantona Goran Bulajić u razgovoru za Klix.ba je kazao kako se blatuška petlja morala raditi zbog prevelikog oštećenja.

"Most se morao raditi sada i zbog investicija, ali i prevelikog oštećenja jer iz dana u dan je tonuo i nismo mogli odlagati radove. Prvobitni alternativni pravci koji su bili predloženi nisu bili toliko efikasni, ali nakon sastanka našli smo najbolje riješenje i pristupili radovima", izjavio je Bulajić.

Bulajić je dodao da se prije rekonstrukcije petlje razmišljalo o svemu i da su svjesni gužve koja će nastati za vrijeme odigravanja utakmice BiH - Irska te nastupajućih blagdana, ali da nije bilo prostora za odlaganje radova.

Kamioni do 7,5 tona iz pravca Doboja isključivati će se na petlji Radakovo, dok će preko 7,5 tona isključivanje biti vršeno na Lašvi te će se kroz Janjiće ulaziti u Zenicu. Iz pravca Sarajeva kamioni će se isključivati također na lašvanskoj petlji.

Danas su vršeni radovi na demontaži rasvjete, a u sklopu radova narednih mjeseci će biti izvršena obnova nosećih stubova i drugih oštećenja mosta.

Vrijednost projekta prve faze iznosi 1.100.000 KM.