{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Uključite se u slučaj Divjak"

S
7.3.2011. u 16:36
0
16
"Uključite se u slučaj Divjak"
0
"Uključite se u slučaj Divjak"
Sadik Ahmetović
Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministar sigurnosti BiH Sadik Ahmetović poslao je danas otvoreno pismo visokom predstavniku Vijeća Evrope za ljudska prava Tomasu Hamerbergu da se aktivno uključi u slučaj "Divjak", u kojem su osim kršenja običaja međunarodnog prava, ugrožena i osnovna ljudska prava generala Armije BiH Jovana Divjaka.
Ministar Ahmetović pozvao se na bilateralni soprazum između Bosne i Hercegovine, Srbije i Crne Gore o pravnoj pomoći u građanskim i krivičnim stvarima (potpisan 26. februara 2010. godine u Beogradu) prema kojem se osobi osumnjičenoj za krivično djelo ne može suditi u drugoj državi, ako se postupak, na osnovu kojeg je osoba lišena slobode, vodi u državi čiji je državljanin i gdje je navodno krivično djelo i počinjeno.

"Slučaj 'Dobrovoljačka', zbog kojeg Republika Srbija traži izručenje generala Divjaka već se vodi na Sudu BiH i pred Tužilaštvom BiH. Postupak se može regularno nastaviti i u BiH, a pravosuđe će adekvatno reagovati i djelovati u skladu sa zakonom. Umjesto da prema ovom ugovoru, general Divjak sada bude pušten na slobodu dok se proces pred domaćim pravosuđem ne nastavi, on neosuđen i nedokazane krivnje čeka izručenje u bečkom zatvoru", istaknuo je ministar Ahmetović.

Ministar Ahmetović je podsjetio na slučaj Ejupa Ganića, akademika i ratnog člana Predsjedništva BiH koju je ovakvu pravnu golgotu prolazio prošle godine.

"Gospodin Ganić je uhapšen u Londonu, a mjeseci su bili potrebni da se utvrdi greška i da se vrati u BiH. Ne želimo istu grešku u slučaju Divjak, pa zato apelujem i na ostale komesare u Vijeću Evrope da se aktivno uključe u ovaj slučaj. Nedopustivo je da se ovakve stvari dešavaju građanima Bosne i Hercegovine", naglasio je ministar Ahmetović.

Dodatni angažman Vijeća Evrope, prema mišljenju ministra Ahmetovića, neophodan je i zbog stvaranja klime nepovjerenja između Srbije i BiH, te zbog pogoršanja međususjedskih odnosa.

"Stoga, vas kao zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH pozivam da se uključite u ovaj spor, kako bi ovaj region mogao ići naprijed, a ne nazadovati, što se dešava prilikom ovakvih slučajeva", naglasio je Ahmetović.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: