Ahmetović Vijeću Evrope
0

"Uključite se u slučaj Divjak"

Sarajevo-x.com
Sadik Ahmetović
Sadik Ahmetović
Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministar sigurnosti BiH Sadik Ahmetović poslao je danas otvoreno pismo visokom predstavniku Vijeća Evrope za ljudska prava Tomasu Hamerbergu da se aktivno uključi u slučaj "Divjak", u kojem su osim kršenja običaja međunarodnog prava, ugrožena i osnovna ljudska prava generala Armije BiH Jovana Divjaka.

Ministar Ahmetović pozvao se na bilateralni soprazum između Bosne i Hercegovine, Srbije i Crne Gore o pravnoj pomoći u građanskim i krivičnim stvarima (potpisan 26. februara 2010. godine u Beogradu) prema kojem se osobi osumnjičenoj za krivično djelo ne može suditi u drugoj državi, ako se postupak, na osnovu kojeg je osoba lišena slobode, vodi u državi čiji je državljanin i gdje je navodno krivično djelo i počinjeno.

"Slučaj 'Dobrovoljačka', zbog kojeg Republika Srbija traži izručenje generala Divjaka već se vodi na Sudu BiH i pred Tužilaštvom BiH. Postupak se može regularno nastaviti i u BiH, a pravosuđe će adekvatno reagovati i djelovati u skladu sa zakonom. Umjesto da prema ovom ugovoru, general Divjak sada bude pušten na slobodu dok se proces pred domaćim pravosuđem ne nastavi, on neosuđen i nedokazane krivnje čeka izručenje u bečkom zatvoru", istaknuo je ministar Ahmetović.

Ministar Ahmetović je podsjetio na slučaj Ejupa Ganića, akademika i ratnog člana Predsjedništva BiH koju je ovakvu pravnu golgotu prolazio prošle godine.

"Gospodin Ganić je uhapšen u Londonu, a mjeseci su bili potrebni da se utvrdi greška i da se vrati u BiH. Ne želimo istu grešku u slučaju Divjak, pa zato apelujem i na ostale komesare u Vijeću Evrope da se aktivno uključe u ovaj slučaj. Nedopustivo je da se ovakve stvari dešavaju građanima Bosne i Hercegovine", naglasio je ministar Ahmetović.

Dodatni angažman Vijeća Evrope, prema mišljenju ministra Ahmetovića, neophodan je i zbog stvaranja klime nepovjerenja između Srbije i BiH, te zbog pogoršanja međususjedskih odnosa.

"Stoga, vas kao zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH pozivam da se uključite u ovaj spor, kako bi ovaj region mogao ići naprijed, a ne nazadovati, što se dešava prilikom ovakvih slučajeva", naglasio je Ahmetović.