{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


SAZNAJEMO
/
Ko namješta izručenje Jovana Divjaka Srbiji?

S
14.4.2011. u 14:10
0
73
Ko namješta izručenje Jovana Divjaka Srbiji?
0
Ko namješta izručenje Jovana Divjaka Srbiji?
Jovan Divjak
Austrijskim pravosudnim organima nije dostavljen nalog za izručenje Bosni i Hercegovini Jovana Divjaka, penzionisanog generala Armije BiH. Portal Sarajevo-x.com saznaje iz izvora bliskih Ministarstvu vanjskih poslova da zahtjev za izručenje, kojeg je uputilo Ministarstvo pravde BiH, ne ispunjava uslove propisane međunarodnim sporazumom i da bi slanje takvog zahtjeva više naštetilo nego pomoglo Divjaku.
Ministarstvo pravde Bosne i Hercegovine 9. marta dostavilo je Ministarstvu vanjskih poslova BiH zahtjev za izručenje Jovana Divjaka, koji je u Austriji uhapšen 4. marta po potjernici Srbije zbog sumnje da je učestvovao u navodnom zločinu počinjenom u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu u maju 1992. godine.

BiH nema osnova da traži izručenje

Upravo zbog tog zahtjeva izbio je sukob između dva ministarstava, te je čak zatražena i pomoć Predsjedništva BiH, saznaje portal Sarajevo-x.com iz pouzdanih izvora.

BiH nema osnova da traži izručenje Divjaka, jer protiv njega u našoj zemlji nije podignuta optužnica, niti raspisana interna ili međunarodna potjernica. Tužilaštvo BiH vodi istragu u slučaju Dobrovoljačka, ali optužnica protiv Divjaka u BiH ne postoji. On je uvijek bio dostupan istražiteljima i nalazio se na poznatoj adresi, stoga nadležni organi nisu ni imali osnova da zatraže njegovo privođenje.

Politički motivisan proces iz Srbije

Ministarstvo pravde BiH, kako saznajemo, urgira da zahtjev bude dostavljen austrijskim pravosudnim organima. Ali, iz izvora bliskih Ministarstvu vanjskih poslova, saznali smo da taj zahtjev ne ispunjava uslove propisane međunarodnim sporazumima potpisanim između SFRJ i Austrije (koji je još uvijek na snazi u BiH).

Niti jedan od dokumenata propisanih sporazumom nije priložen uz zahtjev za izručenje, niti je priložene dokumente potpisao nadležni sudac. Bez obzira na sve nedostatke Ministarstvo pravde insistira na slanju takvog zahtjeva, a ako se to desi posljedice bi mogle biti dalekosežne.

Podsjetimo, Srbija je već poslala zahtjev za izručenje, koji je validan, jer imaju izdatu potjernicu za Divjakom, kojeg sumnjiče za navodni ratni zločin nad pripadnicima JNA u Dobrovoljačkoj ulici 1992. godine.

Da BiH nema nema osnova za slanje zahtjeva za izručenje najbolje pokazuje činjenica da zahtjev za izručenje nije slat ni u slučaju Ganić, već je odbrana dokazivala da je zahtjev Srbije politilčki motivisan. Tako bi trebalo postupiti i u slučaju Jovan Divjaka smatra naš sagovornik iz MVP-a.

Ko želi Divjaka poslati u Srbiju?

Saznajemo da je o sukobu Ministarstva pravde BiH i Ministarstva vanjskih poslova BiH obaviješteno Predsjedništvo BiH, te da je zatražen stav članova Predsjedništva, pogotovo iz razloga što bi ovakvi sukobi mogli duboko utjecati i na međusobne odnose BiH i susjednih zemalja.

Predsjedništvo BiH, koje je zaduženo za vođenje vanjske politike BiH, arbitritrat će između Ministastva pravde BiH i Ministarstva vanjskih poslova i uskoro iznijeti svoj stav.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: